Türkiye'de özel sektörde fazla mesai yapmayı belirleyen faktörlerin Tobit-Heckman yöntemi ile analizi
Analysis of factors determining overtime in private sector in Turkey by Tobit-Heckman method
  1. Tez No: 537309
  2. Yazar: ASLI SELVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÜÇDOĞRUK BİRECİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Fazla Mesai, Tobit Analiz, İki Aşamalı Heckman Yöntemi, Overtime Work, Tobit Analysis, Two Step Heckman Selection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
45 saat ve üzerinde özel sektörde çalışan bireylerin yapmış oldukları çalışma fazla mesaidir. Tezde fazla çalışmanın kavramsal çerçevesi ve temel özellikleri üzerinde durulmuş, izleyen kısımda fazla mesai yapmaya neden olan faktörler ile işgücündeki bireyler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 18 yaşından büyük özel sektörde işgücündeki çalışan bireylerin neden fazla mesai yaptıklarını araştırmaktır. Bu çerçevede Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in hazırlamış olduğu 2015 yılı Hanehalkı İşgücü Anketi mikro veri setinden elde edilen ham verilerle çalışılmıştır. Araştırmada kullanılan yöntem En Küçük Kareler, Tobit Analiz ve İki Aşamalı Heckman Yöntemidir. EKK yöntemi sonucunda karşılaşılan değişen varyans problemi sebebiyle, Dirençli Tobit Analiz kullanılmıştır. Son olarak İki Aşamalı Heckman Yöntemi ile hangi modelin daha uygun olduğuna karar verilmiştir. Fazla mesai yapmanın başlıca faktörleri eğitim seviyesinin düşük olması, erkek olma, az sayıda çalışanın olduğu işyerleri ve diğerleridir.
Özet (Çeviri)
The work done by individuals working in the private sector for more than 45 hours and over is overtime. The thesis focused on the conceptual framework and the main features of overwork, the factors that cause overtime and the effects on the individuals in the labor force were examined. The purpose of this study is to investigate why working people in the private sector over 18 years of age are working overtime in Turkey. In this context, raw data obtained from the 2015 Haousehold Labour Survey micro data set, which was prepared by the Turkish Statistical Institule (TURKSTAT), has been studied. The method used in the research is Ordinary Least Squares (OLS), Tobit Analysis and Heckman Two Step Models method. Final stage is, it was decided which model would be more suitable with the Two Step Heckman method. The main factors of overtime work are the low education level, being a male, workplaces with few employees and others.