Mutʿa nikâhı ile ilgili hadislerin tahric ve tenkidi
Elicit and criticism of hadiths about mutʿa marriage
  1. Tez No: 537310
  2. Yazar: AHMET DEMİRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nikâh, mutʿa nikâhı, hadîs, tahric, Marriage, Mut'a marriage, hadith, tahrec
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Mutʿa nikâhı uygulaması bir câhiliye âdetidir. İslâm'ın gelişiyle beraber tüm câhiliye uygulamalarında olduğu gibi, mutʿa nikâhı uygulaması da yasaklanmıştır. Vârid olan rivâyetlerden anladığımız kadarıyla, sefer zamanı eşlerden ayrı geçen uzun zaman dilimlerinde, Rasûlüllah'a (a.s) başvuran kimi genç sahabîlerin, zarûret gereği mutʿa yapma isteklerine kısa bir zaman için ruhsat verilmiş ve hemen akabinde kıyâmete kadar haram kılınmıştır. İslâm ümmetinin, Şia'nın Caʿferiye kolu hariç tamamı, yasaklandığı bilgisi kendilerine ulaştıktan sonra bu uygulamayı terk etmişlerdir. Mutʿa uygulamasını rivâyetle ortaya çıkan ruhsata değil de âyete dayandıran Caʿferîler, âyeti nesh eden başka bir âyetin gelmediğini iddia etmişler, konuyla alakalı olarak ta sadece ehl-i beyt tarikiyle gelen hadîsleri dikkate alarak mutʿa nikâhının ümmet için rahmet olduğu tezini savunmuşlardır. Hem mutʿa ile alakalı gelen hadisleri rivâyet tekniği açısından ele alıp incelemek, hem de mutʿanın mubahlığına delil kabul edilen Nisa 4/24. Âyeti merkeze alarak tezimizi hazırlamaya çalıştık. Çalışmayı yaparken nikâh, câhiliyede nikâh çeşitleri, sünnî kaynaklarda mutʿa ile alakalı vârid olan hadisler ve tahric ve tenkidi incelememizin kapsamını oluşturdu. Sonuç bölümünde ise, mutʿanın nesh olan bir câhiliye âdeti olduğu ve müslümanlar arasında, kitap ve sünnet çerçevesinde haram olduğunun -Şia hariç- kabul edildiği vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mutʿa marriage is a custom of illiteration period. Just like all other illiteration customs, Mutʿa marriage is banned with the born of Islam. As long as we understand from the rumors that are reported in the long periods of war times some of the Prophet Mohammad's young companion, which are away from their families, are licensed for Mutʿa for a very short period of time and then it's strictly banned till doomsday. All of the Islamic Ummah, except the Shia's Jafariya, had abandoned this practice after the information they were forbidden reached them. Jafari's who based Mutʿa marriage not to permission from rumor but verse from Qoran claimed that no other verse is reached to cancel the verse. They defended the theory that Mutʿa is a mercy upon ummah and cared about only hadiths from the ahl al bayt chain. We tried to examine the hadiths related to mut'a in terms of the narration technique and to prepare the thesis by taking the quote of Nisa 4/24, which is accepted as evidence for forbiddance of Mutʿa. Marriage, forms of marriage in illiteration period, hadiths about Mutʿa that are reported in sunni sources and their tahrec and criticism created the whole of study. In the conclusion part, it's claimed that Mut'a is a tradition of illiteration era people and regarded as haram among Muslims, with the order of Qoran and Sunnah, except for Shia.