Hadisler bağlamında insanlar arası ilişkilerde sevginin yeri ve değeri
The place and value of love in interpersonal relations in the context of hadiths
- Tez No: 537311
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, İnsan, Sevgi, Hadith, Human, Love
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, hadisler bağlamında insanlar arası ilişkilerde sevginin yeri ve değeri incelenmektedir. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sevgi kavramının lügat ve terim anlamları, Kur'an ve hadislerdeki kullanımı, ayrıca sevginin psikolojik yönü ve beşeri ilişkilerin dışındaki sevgi çeşitleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, çalışmamızın ana konusu olan insanlar arası ilişkilerde sevginin rolü, Kur'an ve hadis metinlerine göre incelenmiştir. Ayrıca, beşeri ilişkilerde sevgiyi arttıran unsurlar ve sevgiyi ihlal eden tutum ve davranışlar üzerinde durulmuştur. Son olarak ise sevginin toplumsal yapıya olan etkisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the place and the value of love in the interpersonel relations are examined. Our work consist of introduction and two parts. In the first chapter, the terms and terminology of the concept of love, the use of the Quran and the hadiths, also the psychological aspect of love other than human relations are discussed. İn the second chapter, the role of love in interpersonal relations, which is the main subject of our study, has been examined according to the Quran and hadith texts. Furthermore, the elements that increase love in human relations and the attitudes and behaviors that violate love are emphasized. Finally, the effect of love on social structure is discussed.