Nag Hammadi literatüründe sethiyanizm
Sethianism in nag Hammadi literature
  1. Tez No: 537396
  2. Yazar: HASAN ŞANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Tarih, Religion, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sethiyanizm, Nag Hammadi, Gnostisizm, Demiurgos, Sethianism, Nag Hammadi, Gnosticism, Demiurgos
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma Hıristiyanlığın ilk yüzyıllarında yaşamış gnostik akımlardan birisi olan Sethiyanizm'i konu almaktadır. İsmini Adem ve Havva'nın üçüncü oğulları Şit'den alan bu dini hareket ilk kez Nag Hammadi literatürünün keşfedilmesi ile ön plana çıkmıştır. Yapılan bu çalışmada Sethiyanizm'i heresiolojik literatürün etkisinde kalmadan sadece kendi kutsal metinlerinin ışığında değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışma içinde Sethiyan metinlerdeki mitler, tanrıların doğuşu, insanın yaratılışı ve kurtuluş doktrini olmak üzere üç parçada incelenmiştir. Sethiyanizm aşkın bir ilk prensipten sudur etmiş kutsal varlıklardan oluşan karmaşık bir kozmolojiye sahiptir. Maddi dünya ise kozmik bir kaza sonucu doğan kötücül bir demiurgos tarafından yaratılmıştır. İnsan, ruhsal özü ile Pleroma olarak bilinen göksel âleme, vücudu ile maddi âleme aittir. İnsanlık durumundan kaynaklanan bütün acıların sebebi bu iki zıt doğa arasındaki çatışmadır. Kurutuluş ise sadece kutsal özün tekrar göksel âleme yükselmesi ile gerçekleşir.
Özet (Çeviri)
The Subject of this study is one of the gnostic movements, Sethianism, which lived in the first centuries of Christianity. Named after the third son of Adam and Eve, Seth, this religious movement came to attention after the discovery of Nag Hammadi literature. Purpose of this study is assesment of the Sethianism under the light of its holy scriptures, without the influence of heresiologic litrerature. In this study, Sethian myths has been analysed in three parts as birth of the gods, creation of humanity and salvation doctrine. Sethianism has a very complex cosmology which consists of celestial beings emanated from a trancendent first principle. Also material world has been created by a malevolent demiurgos which has been born after a cosmic accident. Human beings belongs to the celestial realm which is called Pleroma with his spritual essence yet belongs to material world with his corporeal body. Cause of all the pain arises from the human condition is the conflict between this two opposite natures. Salvation is possible only by the ascent of the divine essence to the celestial realm.