468 (04739) numaralı Elbistan şer'iye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi h 1324-1325(1906-1908)
The transcription and assessment of Elbistan sharî'a court record number 468 (04739) h 1324-1325(1906-1908)
- Tez No: 537407
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Elbistan, Şer'iye Sicilleri, Kadı, The Ottoman, Elbistan, Court Records, Muslim judge (Qadi)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Osmanlı Devleti'nin askerî, siyasi, hukuki ve ekonomik yapısını anlamak için incelenmesi gereken temel kaynakların başında şer'iye sicilleri gelmektedir. Şer'i mahkemeye intikal eden bütün olayların, davaların kayıtlarının tutulduğu deftere şer'iye sicili denilmektedir. Elbistan'ın İlk Çağ'dan başlayarak Roma hâkimiyeti, Türklerin bölgeye gelişi, Roma dağıldıktan sonra Bizans himayesinde Ermeni senyörleri, tekrar Türk hakimiyeti ve Dulkadirlilerin beylik kurması ve son olarak Osmanlı'nın bölgeye hâkimiyeti üzerine kısa bir değerlendirme yapıldı. Akabinde tez konusu olan 468 numaralı Elbistan şer'iye sicili transkript edilerek değerlendirildi. Belge muhtevasında boşanma, tereke, darp gibi olayların olduğu tepit edilerek bu olaylar üzerinden Osmanlı Elbistan'ı değerlendirilerek Elbistan'ın H 1324-1325/ M 1906-1908 yılları arası aydınlatılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Sharî'a court records are among the leading sources for the military, political, judicial and economic history of the Ottoman state. Sharî'a court records, preserved as summaries of daily legal proceedings, contain invaluable material on diverse subjects such as economic consumption, agrarian relations, personal status, social stratification, crime and local politics. This study deals with history processs of Elbistan from the rule of the Roman Empire to the the rule of the Ottoman Empire. In addition, Elbistan sharî'a court record number 468 has translated in this study. Drawing on the contents of the these sharî'a court records this study also investigates the history of Elbistan during the Ottoman period between the years 1906-1908.