Akıllı telefon kullanım süresinin görsel dikkat, boyun ağrısı ve boyun kas enduransı ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between smartphone usage duration visual attention, neck pain and neck muscle endurance
- Tez No: 973018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ŞAHİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Akıllı telefon kullanımı, boyun ağrısı, görsel dikkat, bağımlılık davranışı, kas dayanıklılığı, smartphone use, neck pain, visual attention, addictive behavior, muscle endurance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, akıllı telefon kullanım süresinin görsel dikkat, boyun ağrısı ve boyun kas enduransı ile ilişkisini incelemek amaçlandı. Çalışmanın evrenini İstanbul'da yaşayan, 25-55 yaş aralığında akıllı telefon kullanan bireyler oluştururken, örneklem olarak İstanbul Anadolu Yakası'nda ikamet eden 40 katılımcı dâhil edildi. Çalışma Ocak 2025 ile Nisan 2025 tarihleri arasında yürütüldü. Katılımcıların sosyodemografik özelliklerini değerlendirmek amacıyla Sosyodemografik Bilgi Formu, akıllı telefon bağımlılık düzeylerini belirlemek için Akıllı Telefon Bağımlılık Ölçeği-Kısa Form (ATBÖ-KF), görsel dikkati ölçmek için İz Sürme Testi (İST-A ve İST-B), boyun ağrısına bağlı fonksiyonel kısıtlılığı değerlendirmek için Boyun Özürlülük İndeksi (BÖİ) ve boyun kas enduransını ölçmek için Derin Boyun Fleksör Kas Enduransı Ölçümü (DBF-Endurans) kullanıldı. Veriler SPSS istatistik programı ile analiz edildi ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Çalışmaya 19 kadın (%47,5) ve 21 erkek (%52,5) olmak üzere toplam 40 birey katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 36,33±9,17 yıl idi. Katılımcılar akıllı telefon bağımlılığı olan grup (ATBG) ve bağımlılığı olmayan kontrol grubu (KG) olarak ikiye ayrıldı. ATBG'de ATBÖ-KF değeri 35,45±3,99, BÖİ değeri 14,45±5,41, İST-A skoru 39,94±14,62, İST-B skoru 74,30±18,98 ve DBF-Endurans süresi 37,13±20,05 saniye olarak ölçüldü. ATBG'de, GAS ile ATBÖ-KF (r=0,597, p=0,005) ve BÖİ (r=0,688, p=0,001) arasında, günlük oturma süresi ile PC kullanım süresi (r=-0,468, p=0,037), ATBÖ-KF (r=0,474, p=0,035) ve BÖİ (r=0,473, p=0,035) arasında, ATBÖ-KF ile BÖİ (r=0,556, p=0,011) ve DBF-Endurans (r=-0,449, p=0,047) arasında, BÖİ ile DBF-Endurans (r=-0,549, p=0,012) arasında anlamlı ilişkiler tespit edildi. Kontrol grubunda ATBÖ-KF değeri 19,55±3,99, BÖİ değeri 7,45±4,50, İST-A skoru 29,85±6,72, İST-B skoru 57,39±14,94 ve DBF-Endurans süresi 52,12±20,65 saniye olarak ölçüldü. KG'de GAS ile DBF-Endurans arasında (r=-0,514, p=0,020), günlük oturma süresi ile BÖİ (r=0,466, p=0,038), PC kullanım süresi ile İST-B (r=-0,531, p=0,016), İST-A ile İST-B (r=0,591, p=0,006) ve DBF-Endurans (r=-0,465, p=0,039) arasında anlamlı ilişkiler bulundu. Diğer parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Gruplar arası karşılaştırmada; GAS (p=0,015), günlük akıllı telefon kullanım süresi (p=0,044), ATBÖ-KF (p<0,001), BÖİ (p<0,001), İST-A (p=0,001), İST-B (p=0,010) ve DBF-Endurans (p=0,012) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlendi. Sonuç olarak, akıllı telefon bağımlılığı ve kullanım süresinin artması; psikomotor hız, sürdürülebilir ve karmaşık dikkat düzeyi, boyun ağrısı, boyun kas enduransı ve boyun fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu saptandı. Bu çalışma, akıllı telefon bağımlılığının boyun ağrısı, görsel dikkat ve boyun kas dayanıklılığı üzerinde risk faktörü olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the association between smartphone usage duration, visual attention, neck pain, and cervical muscle endurance. The target population comprised individuals aged 25–55 years residing in Istanbul who regularly use smartphones. The sample included 40 participants living on the Anatolian side of Istanbul. The study was conducted between January and April 2025. Sociodemographic characteristics were recorded using a Sociodemographic Information Form. The Smartphone Addiction Scale–Short Form (SAS-SF) was employed to assess addiction levels; the Trail Making Test (TMT-A and TMT-B) was used to evaluate visual attention; the Neck Disability Index (NDI) was administered to assess neck pain; and the Deep Cervical Flexor Endurance Test (DCF-Endurance) was performed to measure neck muscle endurance. Data were analyzed using SPSS software, with the significance threshold set at p<0.05. A total of 40 individuals participated, comprising 19 females (47.5%) and 21 males (52.5%), with a mean age of 36.33±9.17 years. Participants were categorized into two groups: the Smartphone Addiction Group (SAG) and the non-addicted Control Group (CG). In the SAG, the mean SAS-SF score was 35.45±3.99, the NDI score was 14.45±5.41, TMT-A performance time was 39.94±14.62 seconds, TMT-B performance time was 74.30±18.98 seconds, and DCF-Endurance duration was 37.13±20.05 seconds. Significant correlations were observed between GAS and SAS-SF (r=0.597, p=0.005) and NDI (r=0.688, p=0.001); daily sitting time and PC usage time (r=-0.468, p=0.037), SAS-SF (r=0.474, p=0.035), and NDI (r=0.473, p=0.035); SAS-SF and NDI (r=0.556, p=0.011) and DCF-Endurance (r=-0.449, p=0.047); and NDI and DCF-Endurance (r=-0.549, p=0.012). In the CG, the mean SAS-SF score was 19.55±3.99, the NDI score was 7.45±4.50, TMT-A performance time was 29.85±6.72 seconds, TMT-B performance time was 57.39±14.94 seconds, and DCF-Endurance duration was 52.12±20.65 seconds. Significant correlations were found between GAS and DCF-Endurance (r=-0.514, p=0.020); daily sitting time and NDI (r=0.466, p=0.038); PC usage time and TMT-B (r=-0.531, p=0.016); TMT-A and TMT-B (r=0.591, p=0.006); and TMT-A and DCF-Endurance (r=-0.465, p=0.039). No other statistically significant associations were detected. Between-group comparisons revealed significant differences in GAS (p=0.015), daily smartphone usage time (p=0.044), SAS-SF (p<0.001), NDI (p<0.001), TMT-A (p=0.001), TMT-B (p=0.010), and DCF-Endurance (p=0.012) scores. In conclusion, increased smartphone addiction and prolonged usage time were associated with adverse effects on psychomotor speed, sustained and complex attention, neck pain, cervical muscle endurance, and overall neck function. These findings suggest that smartphone addiction may represent a potential risk factor for neck pain, visual attention impairment, and reduced cervical muscle endurance.