Masseter kökenli miyofasyal boyun ağrısı olan kişilerde masseter'e yapılan uygulamaların boyun ağrısı üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation for the effect of the masseter's applications on the neck pain in people wi̇th masseter-derived myofascial neck pain
- Tez No: 537480
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KEREM ALPTEKİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: Boyun ağrısı, Miyofasiyal Ağrı Sendromu, Massteter Kası, Neck pain, Myofascial Pain Syndrome, Masseter Muscle
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada temporomandibular bölge ve servikal bölge arasındaki anatomik ilişki aydınlatılıp, masseter kökenli miyofasiyal boyun ağrısı olan kişilerde masseter çevresine yapılan fizik tedavi uygulamalarının boyun ağrısı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, yaş ortalamaları 24.5 ± 2.4 olan 18-30 yaş aralığında Bahçeşehir Üniversitesi'nde okuyan 90 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Bireyler TENS grubu (n=30), kontrol grubu (n=30) ve friksiyon grubu (n=30) olmak üzere üç gruba ayrıldılar. TENS grubuna dört hafta boyunca haftada üç seans konvansiyonel TENS uygulaması ve relaksasyon egzersizleri, kontrol grubuna içinde solunum, postür, eklem hareket açıklığı, çene eklemine yönelik egzersizlerin yer aldığı relaksasyon egzersiz programı, friksiyon grubuna da masseter kasına friksiyon masajı ve relaksasyon egzersizleri yaptırıldı. Her gruba ilk değerlendirmeden sonra ağrı, palpabl kas spazmı, servikal eklem hareket açıklığı, trapez-sternocleidomastoid-masseter kaslarıdaki tetik nokta varlığı değerlendirmesi yapılmıştır ve boyun ağrı ve disabilite ölçeği, beck depresyon ölçeği, durumluk ve sürekli kaygı ölçeği uygulanmıştır. Bütün değerlendirme parametreleri her grup için on ikinci seansın sonunda tekrarlanmıştır. Tedavi grupları ve kontrol grubu dahil olmak üzere tedavi sonrasında hareket etmeye bağlı VAS skoru, boyun ağrı ve disabilite indeksi skoru, beck depresyon ölçeği skoru, durumluk ve sürekli kaygı ölçeği skoru tedavi öncesine göre anlamlı (p0,05). Sonuç olarak; yaptığımız çalışma ile egzersizin önemini birkez daha vurgulamış olduk ve servikal-temporomandibular bölge arasındaki anatomik ilişkiyi ortaya koyduk. Fakat TENS, relaksasyon egzersizleri, friksiyon masajı uygulamalarının birbirlerine göre herhangi bir üstünlüğü yoktur.
Özet (Çeviri)
In this study, anatomical relationship between temporomandibular region and the cervical region was elucidated and it was aimed to investigate the effect of physiotherapy applications around masseter on neck pain in people with masseter-derived myofascial neck pain. The study was conducted with the participation of 90 people attending Bahçeşehir University between the ages of 18-30, whose average age is 24.5 ± 2.4. Individuals were divided into three groups: the TENS group (n = 30), the control group (n = 30), and the friction group (n = 30). Conventional TENS application and relaxation exercises for TENS group; respiration, posture, range of motion for control group; relaxation exercise program with exercises for the jaw joint, and masseter muscle friction massage and relaxation exercises for the friction group were applied for four weeks with three sessions per week. After the initial evaluation, each group was assessed for pain, palpable muscle spasm, cervical motion, trapezius-sternocleidomastoid-masseter muscle trigger point, and then neck pain and disability scale, beck depression scale, state-trait anxiety scale were applied. All evaluation parameters were repeated at the end of the twelfth session for each group. After the treatment; VAS score, neck pain and disability index score, beck depression scale score, state-trait anxiety scale scores were found significantly lower (p 0,05). As a result; we emphasized once again the importance of exercise and demonstrated the anatomical relationship between the cervical-temporomandibular region. However, TENS, relaxation exercises, friction massage applications have no advantage over each other.