Genel cerrahi servisinde yatan hastaların batın ameliyatı sonrası hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi
Determination of satisfaction related to nursing care of general surgery service patients after surgery
  1. Tez No: 537487
  2. Yazar: ŞEHNAZ KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLEYHA SEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi Hastası, Hasta Memnuniyeti, Hemşirelik Bakımı, Bakım Kalitesi, Surgical Patient, Patient Satisfaction, Nursing Care, Quality of Care
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, genel cerrahi servisinde yatan hastaların batın ameliyatı sonrası hemşirelik bakımına ilişkin memnuniyet düzeylerini belirlemek ve cerrahi hastalarının hemşirelik bakımında rehber olacak öneriler sunmaktır. Yöntem: Tanımlayıcı türde olan bu çalışma Muğla ilinde bir üniversite hastanesinde Haziran 2015–Ekim 2015 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini genel cerrahi servisinde en az iki gün yatan, araştırmaya katılmayı kabul eden, bilinci açık olan, Türkçe okuyup anlayabilen, 18-50 yaş arasında olan, psikiyatrik problemleri olmayan 189 hasta oluşturmuştur. Veriler, bireysel özellikler formu ve Newcastle Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Ölçeği (NHBMÖ) kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS Windows 22.0 paket programında veri tabanı oluşturularak değerlendirilmiştir. Bireysel özellikler ile memnuniyet puanları arasındaki ilişkinin incelenmesinde nonparametrik testlerden, Kruskall-Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p0.05) belirlenmiştir. Hastaların daha önceki hemşirelik bakımından memnuniyetleri ile şu anki hemşirelik bakımından memnuniyet puan ortalamaları karşılaştırıldığında ise aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p=0.007, p˂0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, araştırma kapsamına alınan hastaların hemşirelik hizmetlerinden memnuniyet düzeylerinin orta düzeyde olduğu ve hastaların mahremiyetine yüksek oranda saygı gösterildiği saptanmıştır. Ancak hastaların kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri alanında memnuniyet düzeyinin düşük olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle genel cerrahi servisinde tedavi gören hastaların kendilerini evlerinde hissedebilmeleri için gereksinimlerini belirlemeye yönelik çalışmaların ve sonuçları doğrultusunda hemşirelik bakımlarının şekillendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the level of satisfaction about nursing care after the surgery of patients in general surgery service and to offer suggestions to guide nursing care of surgical patients. Method: This descriptive study was carried out in a university hospital in the province of Muğla between June 2015 and October 2015. The sample of the study consists of 189 patients who hospitalized at least two days in general surgery ward, who agreed to participate the study, who were conscious, who were able to read and understand Turkish, who were aged between 18-50 years and who had not any psychiatric problems. The data were collected by using a individual characteristics form and Newcastle Satisfaction with Nursing Care Scale (NSNS). The collected data were evaluated by creating database in SPSS Windows 22.0 package program. Kruskall-Wallis and Mann-Whitney U tests were used for nonparametric tests in examining the relationship between individual characteristics and satisfaction scores. Significance level is taken as p 0.05). When the average scores of the patients about their previous nursing satisfaction with current nursing with satisfaction were compared, the difference between them is found to be statistically significant (p=0.007, p˂0.05). Conclusion: At the end of our study we found that the level satisfaction of the nursing care of patients was moderate. It was found that patients privacy was highly respected. However it was determined that the level of satisfaction in the field of these patients feeling like they are at home was low. Because of this it is advised to determine researches which the general surgery patients need to feel themselves as if they are at home so that they can guide.