Türkiyedeki kırdan kente olan göçün sosyal ve ekonomik nedenleri Erzincan merkez ilçesi örneği
Rural to urban areas with a migration of the social and economical reasons on Turkey Erzincan central sub-sample
  1. Tez No: 537618
  2. Yazar: OBEN LALELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Göç, Ekonomik Yapı, Sosyal Yapı, Yapısal Eşitlik Modeli, Erzincan, Rural Migration, Economic Structure, Social Structure, Structural Equation Model, Erzincan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de kırdan kente doğru göç faaliyetlerine neden olan sosyal, ekonomik, psikolojik faktörler ve göç sonrası ortaya çıkan sosyal, ekonomik, psikolojik sorunların tespiti amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde çalışmanın teorik altyapısı kırdan kente göç ile ilgili daha önceki yapılmış olan çalışmalardan oluşturulmuştur. Bölgedeki göçün ekonomik, sosyal ve psikolojik nedenlerinin ortaya konulması için Erzincan ili merkez ilçesine bağlı mahalle ve köylerde sürekli ikamet etmekte olan hane reisleriyle yüz yüze 280 adet anket çalışması yapılmıştır. Bu anket çalışması sonucunda elde edilen yatay kesit verileri LISREL 8.72 ve SPSS 13 paket programları kullanılarak Yapısal Eşitlik Modeli ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik etkenlerin istenmeyen bir olgu olan göçe önemli derecede sebebiyet verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the social, economic and psychological factors that cause migration activities from rural to urban areas in Turkey and the social, economic and psychological problems that occur after migration. Within the framework of this objective, the studies that have been done previously on migration from the rural to the urban areas have been created. 280 surveys were carried out with the heads of households who reside continuously in the districts and villages of the Central District of Erzincan province in order to reveal the economic, social and psychological reasons of migration in the region. The horizontal section data obtained as a result of this survey were analyzed by using LYSREL 8.72 and SPSS 13 package programs with structural equation model. As a result of the analyses, it has been determined that the economic, sociological and psychological factors causing the migration, which is an undesirable phenomenon, are important..