Ortaokul öğretmenlerinin iletişim becerileri ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between secondary school teachers' communication skills and self-efficacy perceptions
- Tez No: 537619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim Becerileri, Öz Yeterlik Algısı, Öğretmen Öz Yeterlik Algısı, Communication Skills, Perception Self-Efficacy, Perception Teacher Self-Efficacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğretmenlerinin iletişim becerileri ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, betimsel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini 2015-2016 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş il merkezindeki ortaokullarda görev yapan branş öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Dulkadiroğlu ve Onikişubat merkez ilçelerindeki ortaokullarda görev yapan 401 branş öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada ortaokul öğretmenlerinin iletişim beceri algılarını belirlemek için Ersanlı ve Balcı (1998) tarafından geliştirilmiş“İletişim Becerileri Envanteri”kullanılmıştır. Bununla birlikte ortaokul öğretmenlerinin öz yeterlik algılarını belirlemek amacıyla Tschannen-Moran ve Woolfolk Hoy (2001) tarafından geliştirilip Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya'nın (2005) Türkçeye uyarladığı“Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği”ve katılımcıların kişisel özelliklerini belirlemek için“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 15.0programı kullanılmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin iletişim becerileri ve öz yeterlik algı düzeylerini belirlemek amacıyla frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerlerinden yararlanılmıştır. Öğretmenlerin iletişim becerileri ve öz yeterlik algılarının cinsiyet, medeni durum ve görev yeri değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla 'Bağımsız Grup t-testi' kullanılmıştır. Öğretmenlerin iletişim becerileri ve öğretmen öz yeterlik algılarının yaş, hizmet süresi, branş değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla 'Tek Yönlü Varyans Analizi' (ANOVA) tekniği kullanılmıştır. Öğretmenlerin ölçeklerden aldıkları puanların öğrenim durumu değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için nonparametrik testlerden olan 'Kruskall Wallis Analizi' uygulanmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin iletişim becerileri ve öz yeterlik algıları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla 'Pearson Korelasyon Katsayısı'na bakılmıştır. Öğretmenlerin iletişim becerilerinin öz yeterlik algılarını yordayıp yordamadığını belirlemek amacıyla 'Çoklu Regresyon Analizi' uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ortaokul öğretmenlerinin iletişim becerilerinin 'yeterli'; öz yeterlik algılarının ise 'oldukça yeterli' düzeyinde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin iletişim becerileri ve öz yeterlik algılarının cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, meslekteki hizmet süresi, medeni durum, branş ve görev yeri değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bunun yanında ortaokul öğretmenlerinin iletişim becerileri ile öz yeterlik algıları arasında orta düzeyde ve pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Son olarak ortaokul öğretmenlerinin iletişim becerilerinin öz yeterlik algılarını orta düzeyde anlamlı olarak yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search the relationship between communication skills and self-efficacy perceptions of secondary school teachers, The research was carried out by using relational screening method among descriptive survey models. The population of the study consisted of branch teachers working in secondary schools in the city center of Kahramanmaraş in 2015-2016 academic year. The sample of the study consisted of 401 branch teachers working in secondary schools in Dulkadiroğlu and Onikişubat central districts. In order to determine the communication skills of secondary school teachers, the“communication skills inventory”developed by Ersanli and Balcı (1998) was developed by Tschannen-Moran and Woolfolk Hoy (2001) and the“teacher self-efficacy scale”adapted by Hoy (2005) and“Personal Information Form”Adapted by Hoy (2001) to Turkish language was used to determine the personal characteristics of the participants. Analysis of data was done using SPSS 15.0 program. In order to determine the teachers' communication skills and self-efficacy levels, Frequency, arithmetic mean and standard deviation values were used. Independent Group t-test was used to determine whether the teachers ' communication skills and self-efficacy scores varied according to gender, Marital status and position variables. In order to determine whether teachers 'communication skills and teacher self-efficacy scores vary regarding age, duration of service, branch variables, one way variance analysis (ANOVA) technique was used. Laş Kruskall Wallis Analysis mad, which is one of the nonparametric tests, has been applied to determine whether the scores of the teachers have changed according to the educational status variable. In this study, 'Pearson correlation coefficient' was applied to determine whether there is a significant relationship between teachers' communication skills and self-efficacy perceptions. Alg Multiple Regression Analysis was applied to determine whether teachers' communication skills predicted self-efficacy perceptions. According to the results of the research, the communication skills of the secondary school teachers were 'generally' and the perceptions of self-efficacy were 'quite adequate'. It was determined that teachers ' communication skills and self-efficacy perceptions did not differ significantly from gender, age, educational status, duration of service in the profession, marital status, branch and position variables. In addition, it was found that there was a significant correlation between communication skills and self-efficacy perceptions of secondary school teachers. Finally, it was determined that communication skills of secondary school teachers significantly predicted self-efficacy perceptions.