Yalın kurumsal kaynak planlaması yazılımının geliştirilmesi ve Kahramanmaraş'ta yalın üretim yapan işletmelerde uygulanması
Development of lean enterprise resource planning software and implementation of lean manufacturing business in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 537685
  2. Yazar: EDA TOPBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET MARAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, Yalın Düşünce, Kurumsal Kaynak Planlaması, Yalın Üretim Sistemi, Yalın Dönüşüm, Yalın Yaklaşım, Lean Production, Lean Thinking, Enterprise Resource Planning, Lean Production System, Lean Transformation, Lean Approach
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde bilgi ve teknolojinin gelişmesinin bir sonucu olarak rekabet gittikçe artmaktadır. Bu rekabet şartlarında işletmelerin var olabilmesi için daima bu gelişmeleri takip etmeleri ve bunları yakalayabilmeleri gerekmektedir. Müşteri talebine hızlı cevap vererek hem yüksek kalitede hem de düşük fiyatta ürünler sunmak gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmenin yolu yalın üretim sistemini kullanmaktır. Kurumsal Kaynak Planlaması, işletmelerin sistemlerin ve çalışma süreçlerinin rekabet, ciro ve pazar avantajı kazanmak için en verimliği şekilde yönetilmesi sistematiğidir. Çalışmada öncelikle yerli ve yabancı literatür taraması yapılmıştır. Literatür taraması sonucunda çalışmanın teorik alt yapısı oluşturulmuştur. Yalın üretim sistemi ve Kurumsal Kaynak Planlaması detaylı açıklandıktan sonra uygulama kısmında Kahramanmaraş ilinde yalın üretim sistemini uygulayan bir su şişeleme fabrikasında uygulama yapılmıştır. Uygulama yapılan Su fabrikasında Yalın Kurumsal Kaynak Planlaması yazılımı geliştirilme çalışmaları yapılmıştır. Uygulamalar sonucu yalın üretimin bilgi akışı ve izlenmesini sağlamak için sistem önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, as a result of the development of knowledge and technology, competition is increasing. In this competitive environment for businesses to exist and to always follow these developments should be able to catch them. Providing rapid response to customer demand is required to provide both high quality products and low prices. Way to accomplish this is to use the lean production system. Enterprise Resource Planning, competition of business systems and work processes, managing the efficiency of the way to win the turnover and market advantage is systematic. In this study was conducted primarily in domestic and foreign literature. As a result of the literature study theoretical infrastructure has been established. After presenting theoretical background. In the application section, an application was made in a spring water bottling factory has already implemented lean production system in Kahramanmaraş after Lean manufacturing system and Enterprise Resource Planning explained in detail. Spring water factory a result of applications of the system, has been developed to provide recommendations and monitoring the results of the information flow.