Astımlı hastalarda solunum egzersizlerinin yaşam kalitesi ve anksiyete üzerine etkisi
Effect of breathing exercises on the quality of life and anxiety for patients WHO have asthma
  1. Tez No: 537730
  2. Yazar: BÜŞRA BAŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Solunum Egzersizi, Yaşam Kalitesi, Anksiyete, Asthma, Breathing Exercise, Life Quality, Anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, astım tanısı konmuş kişilerde fizyoterapist tarafından eğitimi verilen solunum egzersizlerinin kişilerin yaşam kalitesi ve anksiyete düzeyleri üzerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya tek merkezli ve seçkisiz atamalı kontrollü deney yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada denek grubu ve kontrolü grubu olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Çalışmaya Amerikan Hastanesi Erişkin Alerji ve İmmünoloji polikliniği tarafından takip edilen 10 kontrol ve 10 deney grubu olmak üzere 20 hasta dahil edilmiştir. Kontol grubuna ( n:10 ) gerekli değerlendirmeler yapılarak dahil edilen hastalara doktorları tarafından belirlenen ilaç tedavilerini bir ay boyunca düzenli kullanmaları istendi ve haftada 3 gün hatırlatma mesajı gönderilmiştir. Deney grubundaki (n:10 ) hastalarda düzenlenen ilaç tedavilerinin yanı sıra solunum egzersiz eğitimi de verildi. Egzersizlere bir ay boyunca hergün sabah akşam toplam 20-30 dakika devam edilmeleri istenmiştir. Haftada 3 gün hatırlatma mesajı gönderilmiştir. Çalışmada katılımcıların yaşam kalitelerini belirlemek adına Astım Yaşam Kalitesi Anketi uygulanmıştır. Astım Kontrol Ölçeği, hastaların düzenli olarak izlenmesinde ve astım kontrol düzeylerinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Anksiyete düzeylerini ölçmek için de Beck Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen verilerde yaşam kalitesi değerlendirmesinde; deney grubu için çalışma öncesi ve sonrasında yaşam kalitesi puanlarında anlamlı fark olduğu görülmüştür, F(1, 9)=9,2, p=0,014. Kontrol grubunda ise anlamlı bir değişim olmadığı görülmüştür, p=0,592. Ayrıca deney grubunda çalışma öncesi ve çalışma sonrası aktivite kısıtlama değerleri (p=0,014), semptomlarda (p=0,023) anlamlı azalma olduğu görülmüştür. Astım Kontrol Değerlendirmesinde; deney grubunun astım kontrol düzeyinin çalışma sonrasında (Ort=14,6) çalışma öncesine göre (Ort=11,1) anlamlı düzeyde arttığı görülmüştür.Anksiyete değerlendirmesinde; her iki grupta anlamlı fark görülmemiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular, solunum egzersizi alan astım hastalarının hayat kalitelerinde, solunum egzersizi almayan katılımcılara göre artış olduğunu göstermektedir. Ayrıca solunum egzersizleri aktivite kısıtlama ve astım semptomlarında azalma olduğunu vurgulamaktadır. Ancak solunum egzersizlerinin anksiyete üzerine anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is to investigate the effect of breathing exercises educated by the physical therapist on the quality of life and anxiety for patients who have been diagnosed as asthma. Monocenter and random assignment controlled experiment method is implemented on the study. There are two groups on the study which are train group and test group. 20 patients who are monitored by American Hospital Adult Allergy and Immunology Polyclinic are included on the study and separated equally for train group and test group after necessary tests. For the patients in train group ( n:10 ), it is asked to take their specified medicine determined by their doctors at full strength for a full month and reminder message is sent 3 days per week. On the other side, besides the medicine treatment, breathing exercise training is given for the patients in test group ( n:10 ). It is wanted them to continue breathing exercises for a full month, each day, day and night, 20-30 minutes in total. Reminder message is sent 3 days per week for this group too. Asthma Life Quality Survey is applied over the patients to determine their quality of life. Asthma Control Scale is used to monitor the patients regularly and to determine the patients' asthma control level. Beck Anxiety Scale is used to measure the patients' anxiety levels. Significant difference is observed on the life quality points for the patients in test group on the evaluation of life quality according to the data before and after the study, F(1, 9)=9,2, p=0,014. On the other hand, there is no significant difference on the train group, p=0,592. Additionally, there is significant decrease on the activity limitation level (p=0,014) and symptoms (p=0,023) on the test group according to before and after data evaluation. According to Asthma Control Evaluation, it is seen that asthma control level significantly increases for the test group after the study. (Before Avg= 14,6 ; After Avg = 11,1) There is no much difference for the Anxiety Evaluation for both of the groups. The study clearly shows that life quality of the asthma patients who practises breathing exercises significantly increases rather than the asthma patients who do not practise breathing exercises. In addition to this, breathing exercises emphasize decrease on the activity limitation and asthma symptoms. On the other side, there is no improvement on the anxiety of the patients.