Mechanical and transport properties of geopolymerconcrete with artificial lightweight aggregate
Hafif yapay agregalı geopolimer betonun mekanik vetaşınım özellikleri
  1. Tez No: 537735
  2. Yazar: JUMAH MUSDIF THEIR THEIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZAKÇA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay agrega, Süneklik, jeopolimer, Çelik lif, mukavemet özellikleri, Yapısal performans, tasima özellikleri, Artificial aggregate, Ductility, Geopolymer, Steel fiber, Strength properties, Structural performance, Transport properties
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tezde, yapay uçucu kül agrega, nano-silis ve çelik lifi kullanılmasının, ortam sıcaklığı ile kürlenen alkali-aktivasyonlu cüruf/uçucu kül betonunun özelliklerine etkisi sunulmustur. Enerji tüketimini azaltmak ve pozitif çevresel etkiyi sağlamak için, agrega üretiminde soğuk aderans (bag) iĢlemi kullanılmıĢtır. Ġlk olarak, kuru tozun halindeki %90 uçucu kül ve %10 Portland çimentosu taneciklendirilmesi ile yapay agrega üretimi gerçekleĢtirilmiĢtir. Daha sonra, 12 M sodyum hidroksit konsantrasyonu ile 24 adet jeo-polimer betonu üretmek için doğal kaba agrega ve/ veya yapay uçucu kül agregası kullanıldı. Bu çalıĢmanın amaçlarına ulaĢmak için, jeo-polimer betonun mukavemet ve taĢıma özellikleri gibi beton özellikleri incelendi. Basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve elastik modülü gibi mukavemet özellikleri testlerle belirlendi. Ayrıca, taĢıma özellikleri olarak su penetrasyonu, su emilimi ve gaz geçirgenliği incelendi. Uretilen 72'den fazla jeo-polimer beton kiriĢin yapısal performansı, üç noktalı bükme testi ile derinlemesine analiz edildi. Test sonuçları, çelik elyafın kullanımının, jeopolimer betonun yapısal performansını önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu. % 100 uçucu kül agrega içeren jeo-polimer betonun, 49.41 MPa gibi yüksek bir basınç dayanımı ile üretilebilecegi goruldu. Ayrıca, %2 nanosilika ve %1 çelik lif hacim fraksiyonunun dahil edilmesi, en kayda değer iyileĢtirmeyi sagladi.
Özet (Çeviri)
This thesis presents the effect of using artificial fly ash aggregate, nano-silica, steel fiber, on the properties of alkali-activated slag/fly ash concrete cured with ambient temperature. In order to reduce energy consumption and provide positive environmental impact, the cold-bonded process was used to manufacture artificial aggregate. At first, the production of aggregate was conducted by pelletizing a dry powder of 90% fly ash and 10% Portland cement. Thereafter, natural coarse aggregate and/or artificial fly ash aggregate were used to produce 24 mixtures of geopolymer concrete with sodium hydroxide concentration of 12 M. To attain the objectives of this study, concrete properties such as strength and transport properties of geopolymer concrete were examined. The strength properties were investigated through compressive strength, splitting tensile strength, and modulus of elasticity. Moreover, transport properties were examined through water penetration, water sorptivity, and gas permeability. The structural performance of more than 72 geopolymer concrete beams cast herein were deeply analyzed via three-point bending test. Test results revealed that the utilization of steel fiber crucially enhanced the structural performance of geopolymer concrete. The geopolymer concrete incorporated 100% fly ash aggregate can be produced with compressive strength as high as 49.41 MPa. Moreover, the incorporation of 2% nanosilica and 1% steel fiber volume fraction were the most significant parameters that caused a remarkable improvement of investigated properties.