01 numaralı Eğin şer'iyye sicili ve transkripsiyonu (H. 1315-1318/m. 1897-1901)
The first Eğin court record and its transcription (H.1315-1318 / m.11897-1901)
- Tez No: 537737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİ SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Eğin, Şer'iyye Sicili, Kâdı, İslam Hukuku, Ottoman, Eğin, Court Records, Qadi, Islamic Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Osmanlı Devleti'nin hukukî, iktisâdî, dinî, askerî, idârî, sosyal düzeni ve kültürel yapısı hakkındaki bilgileri kadılar tarafından şer'i mahkemelerde kayıt altına alınan şer'iyye sicillerinde bulabilmekteyiz. İslam Hukukunda teorik olarak bildiğimiz alacak, boşanma (talâk), verâset, vesâyet, vekâlet, vakıf vb. konuları şer'iyye sicillerinde uygulamalı olarak görmek, İslam hukukunun tatbikini kavramamıza, teorik bilgilerimizi de daha iyi idrâk etmemize yardımcı olacaktır. Çalıştığımız dönem H. 1315-1318 (M.1897-1901) yılları olup, bu dönemde Eğin kazasında Müslümanların yanında Gayr-i Müslimlerin de yaşadığına tanıklık etmekteyiz. Mahkemelerde müslim ve gayr-i müslimlerin kimlik tesbiti yapılırken farklılık gösterdiğine şahit olmaktayız. Bu durumun ise Osmanlı devletinin dini hoş görüsünden ileri geldiği kanaatindeyiz. Osmanlı devletinde kendi dinî kaidelerine göre yaşayan gayr-i müslimler şer'i mahkemelere de müracaat ederek davalar açmış, davalarının görülüp çözümü için irâde beyanında bulunmuşlardır. Eğin şer'iyye sicilleri Ankara Milli Kütüphane şeriyye sicilleri bölümünde toplam 36 defterdir. Defterimiz yaptığımız Eğin şer'iyye sicilleri tablosunda 33. numarada geçmektedir ve 87 sayfadan oluşmaktadır. Defterimizde 305 belgenin transkripsiyonu yapılmıştır. Öncelikle giriş kısmında Eğin Kazası ile ilgili bilgiler verilmiş, birinci bölümde şer'iyye mahkemeleri ve görevlileri hakkında temel bilgilere değinildikten sonra ikinci bölümde şer'iyye sicilleri ve defterimiz hakkında bilgi takdim edilmiştir. Üçüncü bölümde defterimizdeki belgeler ışığında İslam Hukuku'ndaki temel kaidelere dayanarak defterin hukukî değerlendirilmesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise defterin transkripsiyonu yer almaktadır. İslam Hukukunun uygulamalı olarak günümüze yansıtılması amacıyla 1 Nolu Eğin Şer'iyye Sicili incelenerek trankripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
We can find information about the legal, economic, religious, military, administrative, social order and cultural structure of the Ottoman Empire in the court records, which are recorded by the cadis in the courts. To see the subjects such as divorce (talak), succession guardianship power of attorney foundation, etc. at the court records practically, which we know theoretically in Islamic Law, help us to understand our theoretical information and the application of Islamic law better. The period in which we work is H. 1315-1318 (M.1897-1901) and during this period, we witness the existence of non-Muslims besides the Muslims in the town of Eğin. We are witnessing that the Muslim and non-Muslims had different the identification processin th courts. We believe that this situation is due to religious tolerance of the Ottoman state. Non-Muslims living according to their own religious rules in the Ottoman state, opened cases in the ecclesiastics courts for the purpose of seeing and solving their cases. Eğin Court Records consists of a total of 36 conanical judicial notebook in the section of the National Library of Ankara. Our conanical judicial notebook is located in chart of Eğin Şer'iyye records 33. and consists of 87 pages. 305 documents were transcribed. information about Eğin district was given in the entrance section, In the first chapter, after the basic information about the courts and duties of the Sharia Law was discussed, then in the second chapter, information about the registers and our book was presented. In the third chapter, in the light of the documents in our book, the legal evaluation of the book has been made based on the basic principles in Islamic Law., the transcription of the book is avalibale in the fourth chapter. In order to reflect the practical application of Islamic Law to the present day, the First Eğin Court Record has been examined and transcribed.