Ortaokul öğrencilerinin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) algıları
Analysis on perception of secondary school students on science and technology, engineering and mathematics (STEM)
- Tez No: 537843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMDUH SAMİ TANER, DOÇ. DR. KADİR BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, STEM TUTUM, FEN, TEKNOLOJİ, MÜHENDİSLİK, MATEMATİK, STEM, STEM ATTITUDE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, MATHEMATICS, SCIENCE EDUCATION
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ortaokul öğrencilerinin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) algılarının belirlenen kriterlere göre (cinsiyet, okul türü, sınıf düzeyi, anne baba eğitim durumu, anne- baba meslekleri, aile gelir düzeyi, ailede mühendis olup olmaması) incelenmesidir. Bu araştırmada uygulanan ölçekler doğrultusunda, öğrencilerin STEM alanlarına dair tutumları ve ilgileri, mühendislik kavramlarına ait algıları incelenmiştir. Araştırmada tarama (betimsel-survey) yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, Alanya ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı üç ortaokuldan seçilen 672 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere 2017-2018 eğitim öğretim yılı içinde Mühendislik ve Fen Tutum Ölçeği, Mühendis Ne İş yapar? Ölçeği ve Mühendis Nedir? Teknoloji Nedir? Ölçekleri uygulanmıştır. Mühendislik ve Fen Tutum Ölçeğinden elde edilen veriler ışığında, erkek öğrencilerin STEM tutum ve algılarının, kız öğrencilere göre, ailesinde mühendis olan öğrencilerin, ailesinde mühendis olmayan öğrencilere göre, sosyoekonomik düzeyi yüksek olan öğrencilerin, sosyoekonomik düzeyi düşük olan öğrencilere göre daha pozitif yönde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anne-baba eğitim düzeyleri, anne baba meslek durumları ile STEM tutum ve algıları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Teknoloji Nedir? Ölçeğinde yer alan resimlerin analizi sonucunda öğrencilerin teknolojiyi sadece elektronik eşyalar ile sınırlandırdıkları sonucuna ulaşılmıştır. Mühendislik mesleği için matematik kullanma, yaratıcılık, problem çözme, deneyler yapma, beyin fırtınası yapma gibi aktivitelerin mühendisler için önemli olduğu görüşüne sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is analysing perception of secondary school students on the science and technology, engineering and mathematics (STEM) fields according to the determined criteria (gender, school type, educational status of parents, professions of parents, income level of parents, whether there is an engineer or not in the family). In this study, The attitudes and interests of students about STEM and their understanding of engineering and technology concepts were analysed in accordance with applied scales. The scanning method (descriptive analysis) was used in this research. The research was performed by 672 students chosen from the subsidiary schools of Ministry of National Education in Alanya. Attitude of Engineering and Science“ scale, ”What does an engineer do?“ scale and ”What is engineering?" scale were applied to these students in 2017/2018 education year. As a result of the obtained data from 'Attitude of Engineering and science' scale; Attitude and interest on STEM of male students are higher than female students'. Attitudes of students who have an engineer in the family are more positive than who don't have. Attitudes of students who have higher socio - economic level are more positive than who have lower ones.There was no significant difference between Attitude and interest of STEM and educational status of parents and professions of parents criteria. As a result of analysing, the pictures in the 'What is Technology' scale concluded that students limit the use of technology to only electronical devices. Most of the students agree that activities such as using mathematics, creativity, problem solving, experimentation, brain storming are very important for the engineering.