Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin FETEMM mesleklerine yönelik ilgi düzeyleri ile akademik benlik algıları arasındaki ilişki
The relationship between interests level about stemprofessions and academic self-perceptions of 8th gradestudents
  1. Tez No: 546631
  2. Yazar: BURAK AHMET UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BOZGEYİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: FeTeMM, akademik benlik kavramı, ilgi, yetenek, FeTeMM mesleklerine yönelik ilgi, meslek, ortaokul, STEM, Academic Self-Perception, ability, interest, interest in STEM professions, job, middle school
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin FeTeMM mesleklerine yönelik ilgi düzeyleri ile akademik benlik algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 8. sınıf öğrencilerinin FeTeMM mesleklerine yönelik ilgi ve akademik benlik algılarının cinsiyet, anne ve baba eğitim durumları, aylık gelir düzeyleri ve yerleşim yeri türlerine göre farklılaşma gösterip göstermediğine bakılarak daha sonra aralarındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma 2017- 2018 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş'ta öğrenim gören 450 8. sınıf öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin akademik benlik algılarını ölçmek için Kuzgun (2004) tarafından geliştirilen“Akademik Benlik Kavramı Ölçeği”kullanılmıştır. FeTeMM mesleklerine yönelik ilgiyi ölçmek için Kier, Blanchard, Osborne and Albert (2013) tarafından geliştirilen“TEM Career Interest Survey (STEM-CIS)”ölçeğinin Türkçeye uyarlanmış çalışmasıdır. Bu ölçek Koyunlu Ünlü, Dökme ve Ünlü (2016) tarafından dilimize uyarlanmıştır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli ile yapılan betimsel bir çalışmadır. Öğrencilerin akademik benlik algıları ve FeTeMM alanlarına yönelik ilgi düzeylerinin cinsiyet, eğitim durumları, aylık gelir düzeyleri ve yerleşim yeri türü değişkenlerini hesaplamak için t testi ve tek yönlü varyans analizi ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için pearson korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Akademik benlik algısı yetenek ve ilgi boyutlarının FeTeMM alanlarına yönelik ilginin anlamlı yordayıcıları olup olmadığına çoklu regresyon analizi tekniği ile bakılmıştır. vi Araştırmanın sonuçlarına göre öğrencilerin akademik benlik algısı ölçeğinin boyutlarından ilgi ve yetenek düzeyleri arttıkça FeTeMM meslek alanlarına yönelik ilginin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Akademik benlik algısı ölçeğinin alt boyutları fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanı mesleklerine yönelik ilgiyi anlamlı şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to analyze the relationship between the academic self-perceptions of 8th-grade students and their interest levels in STEM professions. In line with this purpose, the relationship between the interest levels of 8th-grade students in STEM professions and their academic self-perceptions was analyzed after determining whether these factors vary depending on gender, educational background of the parents, monthly income levels and type of settlement. The research was carried out with the participation of 450 8th-grade students studying in Kahramanmaraş during the 2017-2018 academic year. The“Academic Self-Perception Scale”developed by Kuzgun (2004) was used as a data collection tool to measure the academic self-perceptions of students. It was adapted from the“TEM Career Interest Survey (STEM-CIS)”scale developed by Kier, Blanchard, Osborne, and Albert (2013) to measure the students' interest in STEM professions. This scale was adapted to Turkish by Koyunlu Ünlü, Dökme, and Ünlü (2016). It is a descriptive study conducted with a correlational survey model, one of the survey models where quantitative research method is used. The t-test and one-way analysis of variance ANOVA test were used to calculate the variables of students' academic self-perceptions and interest levels in STEM professions depending on the variables of gender, education level, monthly income levels, and type of settlement. The Pearson correlation coefficient was calculated to determine the relationship between the variables of the study. The multiple regression analysis method was used to determine whether academic self-perception, talent and interest levels are meaningful predictors of interests in STEM professions. The results of the study showed that as the levels of interest and talent as the dimensions of students' academic self-perception scale increase, their interest in STEM professions viii increases as well. It predicts the interest in professions in the fields of science, technology, engineering, and mathematics, which are the sub-dimensions of the academic self-perception scale.