Comparison of digital and conventional X-ray systems in terms of structure and image quality
Dijital ve konvansiyonel X-ışın sistemlerinin yapısal ve görüntü kalitesi açısından karşılaştırılması
- Tez No: 537922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER KARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyografi, X-ışını, dijital yükseltme, optimum doz, görüntü kalitesi, Primus-L analizörü, düz panel detektör, Radiography, X-ray, digital up-grade, optimum dose, image quality, Primus-L analyzer, flat panel detector
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Teknolojideki gelişmelerin en çok görüldüğü en önemli alanlardan biri tıbbi görüntülemedir. Daha önce sadece geleneksel (analog) sistemlerle elde edilen medikal radyografik görüntüler, şu anda dijital sistemler tarafından elde edilebilmektedir. Bu çalışma iki bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde; konvansiyonel ve dijital up-grade X-ışın sistemleri yapı, görüntü kalitesi, doz ve maliyet açısından karşılaştırıldı. Bu amaçla IBA Primus-L test fantomu kullanılmıştır. Karşılaştırma neticesinde; dijital up-grade (dijitale dönüştürülmüş) X-ışın sisteminin kullanımının kolay ve hızlı olduğu gözlenmiştir. Dahası, analog X-ışın sisteminin aksine, dijital up-graded sistemden elde edilen görüntüler, daha düşük dozlarda bile keskinlik ve dinamik aralık açısından daha iyi sonuçlar vermiştir. İkinci bölümde, IBA primus-L testi phantom görüntüleri pleksiglaslı / pleksiglassız tamamen dijital X-ray sisteminden elde edilmiştir. Değişen voltaj, akım ve süre değerlerinin görüntü kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmış ve primus analiz yazılımı ile karşılaştırılmıştır. Gözlemlerden; görüntü kalitesi için optimum voltaj ve akım değerlerinin çok önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Gerilim ve akım değerleri aşılırsa; bu durum, görüntü kalitesinde bir bozulmaya neden olabilir ve hatta hasta daha fazla radyasyona maruz kalabilir.
Özet (Çeviri)
One of the most important areas where the developments in technology are most visible is medical imaging. Medical radiographic images previously only obtained by conventional (analog) systems while currently they can be obtained by digital systems. This study is divided into two parts. In the first part; conventional and digital up-grade X-ray systems were compared in terms of structure, image quality, dose and cost. For this purpose, IBA Primus-L test phantom was used. As a result of the comparison; it has been observed that the digital up-graded X-ray system is easy and fast to use. Moreover, in contrast to the analog X-ray system, images obtained from the digital up-graded system have shown better results in terms of sharpness and dynamic range even at lower doses. In the second part, IBA primus-L test phantom images were acquired from totally digital X-ray system with/without plexiglasss. The effects of changing voltage, current and time values on image quality were investigated and compared by primus analyzer software. From the observations; it has been concluded that optimum voltage and current values are very important for the image quality. If the voltage and current values are exceeded; this may cause a deterioration in image quality and even the patient may be exposed more radiation.