Ülkelerin senyoraj hakkını kullanması ve yıl içinde gayri safi milli hasılaya göre para basma miktarlarının incelenmesi
The use of countries for the use of senyoraj rights and the investigation of money printing amount in the year in the year
- Tez No: 537944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ALPAGO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Senyoraj, para basma, GSMH, G-20, Senyoraj, coin, GNP, G-20
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Dünya genelinde ekonomik çalkantılar son yıllarda artmış durumdadır. Siyasal çalkantılara paralel olarak gelişen bu durum, ülkelerin belirlemiş oldukları para politikalarında da değişime gidilmesine yol açmaktadır. Bu politikaların başında da para basma miktarlarında meydana gelen değişimler yer almaktadır. Araştırma kapsamında ülkelerin para basma miktarları ile Gayri Safi Milli Hasıla'ları arasındaki ilişki ele alınmıştır. Bu çalışmanın temel amacı; Belirli periyotlarda dünyada yaşanan kriz dönemlerinde ülkelerin para arzı politikaları kriz ortamına göre değişkenlik gösterme ihtimallerine karşı kriz dönemlerinin dışında ve günümüze en yakın dönem olan 2014-2017 yılları arası dönem seçilmiştir. Bu çerçevede aşağıdaki bölümler yer almaktadır: Bu amaçla da ilk bölümde ekonomik sistem ve para politikası kavramlarına yer verilerek para politikasının amaçlarından, stratejilerden ve para politikası araçlarından bahsedilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde senyoraj ve para basma kavramları üzerinde durularak kavramsal açıklamaya, optimal senyoraj teorisine ve senyoraj ile ekonomik veriler arasındaki ilişkilere yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü ve son bölümünde ise G-20 ülkelerinin 2014-2017 yılları arasındaki para basma miktarlarına ve GSMH değerlerine yer verilerek iki veri arasındaki ilişkinin boyutları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Economic turbulence has increased throughout the world in recent years. This situation, which develops parallel to the political turbulence, also leads to changes in the monetary policies that countries have determined. At the beginning of these policies are the changes in the amount of money being paid. Within the scope of the research, the relationship between the amount of money printed by the countries and the Gross National Product has been examined. For this purpose, in the first part, the concepts of economic system and monetary policy are mentioned and the purposes of monetary policy, strategies and instruments of monetary policy are mentioned. In the second part of the research, conceptual explanations, optimal senyorage theory, and the relationship between senyoraj and economic data are given. In the third and final part of the study, the amount of money between 2014 and 2017 and the GNP values of the G-20 countries were examined and the dimensions of the relationship between the two data were discussed.