Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğünde çalışan sağlık personelinin biyomedikal ve klinik mühendisliği uygulamaları farkındalığını etkileyen etmenlerin incelenmesi ve iş güvenliğine etkisi
İnvestigate the factors affecting the awareness of the biomedical and clinical engineering practices of the health personnel working in the Health Applied and Research Center of Namık Kemal University on the health and safety
  1. Tez No: 538119
  2. Yazar: SERKAN AYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomedikal Mühendislik, Tıbbi Cihaz, Klinik Mühendislik, İş Sağlığı ve Güvenliği, Farkındalık, Sağlık Personeli, Biomedical Engineering, Medical Devices, Clinical enginnering, Occupational Health and Safety, Medical Stuff
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Klinik ve Biyomedikal Mühendislik bilimi, mühendislik ilkelerini tıp alanına uygulayarak her zaman daha gelişmiş ve kullanılabilir teknolojiler üretir. Bu teknolojileri geliştirirken insan ve hayvan anatomik, fizyolojik yapı ve sistemlerini anlayarak, canlı vücuduna uygun yeni teknolojiler geliştirerek olası sorunları çözer, sağlığı geliştirir. İş sağlığı ve güvenliği, iş yerlerinde çalışırken karşılaşılabilecek olası kaza ve risklerden kaynaklanan sağlığı fiziksel ve ruhsal olarak etkileyen zarar verici koşullardan korumak amacıyla yapılan düzenli ve bilimsel çalışmalar bütünüdür. Bu çalışma ile Biyomedikal ve Klinik Mühendisliğin üniversite hastanesindeki yeri, öneminin ve iş sağlığı ve güvenliğine etkilerinin anlaşılması amaçlanmıştır. Çalışmamız ile hastanedeki tıbbi cihaz kullanıcılarına ulaşılmıştır. Kullandıkları cihazlar ve riskleri hakkında veriler toplanmış ve değerlendirilmiştir. Cihaz kullanıcılarının, cihazları kullanırken verimli kullanıp kullanılmadığı yaptığımız çalışmayla incelenmiştir. Ayrıca tüm hastane genelinde Biyomedikal Birimi'nin varlığı ve hastanenin bu birimden nasıl faydalandığı hakkında veriler toplanmıştır. Çalışmamıza NKUSUAM'de çalışan ve tıbbi cihaz kullanan hekim, hemşire, tekniker, sağlık personeli ve yöneticiler olmak üzere 240 kişi katılmıştır. Çalışmada veri elde etmek için anket formu kullanılmıştır. İlk anket formu araştırmacılar tarafından ilgili literatür incelenerek oluşturulmuştur. İkinci anket formu Öztürk tarafından geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış İş Güvenliği Ölçeğidir. Biyomedikal ve Klinik Mühendislik hastanelerdeki cihazların düzenli bakım onarım ve takibini yapar. Ayrıca hastaneler için önemli bir yatırım planlayıcısı ve firmalar ile hastaneler arasında arabulucudur. Hastane bütçesine uygun ve güvenilir olarak cihazların alımını ve takibini yapar. Ek olarak cihazların düzenli ve kullanımına aykırı olarak çalışıp çalışmadığını da takip eder. Bu nedenle hastanelerde geniş bir yelpazede çalışırlar. Bu toplanan veriler ışığında Biyomedikal Biriminin hastanedeki varlığı az da olsa bir kesim tıbbi cihaz kullanıcıları tarfından bilinmemektedir. Fakat sağladığı faydalar Biyomedikal Birimi'nin hastanede hastalara, tıbbi cihazlara ve tıbbi cihaz kullanıcılarına yararlı olarak kullanıldığını göstermiştir. Ayrıca Biyomedikal Birimi'nin varlığının tıbbi cihaz kullanıcıları ve hastaların güvenliği için önemli olduğu da bu çalışma ile saptanmıştır. Cihazların zararlı etkilerinin azaltılması açısından tıbbi cihazların takibinin yapılmasının gerekliliği görülmüştür. Cihazlar kullanıcılara ve hastalara doğrudan veya dolaylı olarak zararlı etkiler gösterebilir. Bu risklerin azaltılmasında Biymedikal Birimi önemli bir rol oynar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Clinical and Biomedical Engineering science, applying engineering principles to the field of medicine will always produce more advanced and available technologies. While developing these technologies, human and animal anatomical, physiological structures and systems by understanding the new, suitable for the living body develops new technologies to solve problems, improves health. Occupational health and safety is a set of regular and scientific studies aimed at protecting the health resulting from possible accidents and risks that may arise during work in the workplace from the damaging conditions that physically and spiritually affect. In this study, it is aimed to understand the importance of biomedical and clinical engineering in university hospital and its effects on occupational health and safety. In our study, the medical device users in the hospital were reached. The data about the devices they use and risks were collected and analyzed. Whether the users of the device are used efficiently while using the devices has been examined by our study. In addition, data were collected about the presence of a biomedical unit throughout the hospital and how the hospital benefited from this unit. Working with our employees and physicians who use medical devices in NKUSUAM nurses, technicians, medical personnel and administrators, including 240 people participated. A questionnaire was used to obtain data. The first questionnaire was prepared by investigating the relevant literature by the researchers. The second questionnaire was validated by Öztürk and the reliability and validity study was conducted by Öztürk. Biomedical and Clinical Engineering performs regular maintenance and renovation of devices in hospitals. It is also an important investment planner for hospitals and mediators between companies and hospitals. Applies and monitors the devices in accordance with the budget of the hospital. In addition, it monitors whether the devices are working properly and against their use. Therefore, they work in a wide range of hospitals. In the light of the data collected, the presence of the Biomedical Unit in the hospital is not known by the users of medical devices. However, its benefits have shown that the Biomedical Unit is usefully useful to patients, medical devices, and medical device users in the hospital. In addition, the presence of the biomedical unit is important for the safety of medical device users and patients. It has been observed that medical devices should be monitored in order to reduce the harmful effects of the devices. Devices may cause harmful effects to users and patients directly or indirectly. The Biomedical Unit plays an important role in reducing these risks.