Osmanlı Devleti ile Kore Devletinde kardeş katli meselesi karşılaştırılması (14-17. yy)
Comparison of fratricide incidents in the Ottoman Empire and Joseon Dynasty of Korea (14-17th century)
- Tez No: 538145
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TAŞTEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Fratricide, Ottoman Dynasty, Joseon Dynasty, succession
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tezde 14.yy ve 17.yy arasında Osmanlı hanedanı ve Kore'deki Joseon hanedanı (1392-1910) arasında uygulanan kardeş katli meselelerini karşılaştırılmıştır. Bu tezin ana teması ise 14. yy. ve 17 yy. arasında iki hanedanda uygulanan kardeş katli meselelerinin karşılaştırmadır. Fakat bu meseleleri daha geniş bakış açıdan incelemek için Osmanlı önce ve Joseon önce döneminde uygulanan kardeş katli meselelerinden de bahsedilmiştir. İki hanedan arasındaki kardeş katli meselelerini karşılaştırırken ilk olarak genel açıdan ortak noktaları ve farklılıkları incelenmiştir. Ondan sonra dikkat etmeye layık olan bazı ilginç noktalar üzerine özel mukayese yapılmıştır. Anahtar Kelime: Kardeş katli, Osmanlı Hanedanı, Joseon Hanedanı, Veraset
Özet (Çeviri)
This thesis compares fratricide incident in Ottoman Empire and Joseon Dynasty in Korea between 14th and 17th century. Main theme of this thesis is fratricides of these two dynasties between 14th and 17th century. However, to analyze these incidents in wider perspective, this thesis also mentions other fratricide incidents which took place in Pre-Ottoman and Pre-Joseon period. In analyzing fratricides incidents between two dynasties, this thesis tried to compare something in common and differences in general at first. Then tried to provide specific comparison for some points which deserve specific attention.