Balkan Savaşları'nın Balkanlar'dan Anadolu'ya Türk göçü üzerine etkisi
The effect of Balkan Wars on Turkish migration from Balkans to Anatolia
- Tez No: 538172
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ARIDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Balkanlar, İsyanlar, İskân, Balkan Savaşları, Mezalimler, Göçler, Balkans, Rebellions, Settlement, Balkan Wars, Atrocities, Migrations
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Yarımadadaki ilk Türk varlığı, Hunların 4. yüzyılda bölgeye gelmesiyle başlamış ve daha sonraki yüzyıllarda Avarlar, Bulgarlar, Vardar Türkleri, Peçenekler, Uzlar, Kumanlar-Kıpçaklar gibi Türk kavimleri bölgeye göç etmiştir. Balkanlar'a kuzeyden gelen bu Türk kavimlerinden sonra 13. yüzyılda Anadolu'dan Selçuklu Türkleri ve onları takiben de 14. yüzyıldan itibaren Osmanlı Türkleri gelmeye başlamıştır. 1361'de Edirne'nin fethinden sonra Balkan topraklarına doğru genişleyen Osmanlı Devleti, Balkanlar'da kurulmuş ve bir Balkan İmparatorluğu olarak doğup gelişmiştir. Anadolu gibi Balkanlar da Türklere vatan olmuştur. 19. yüzyılda Balkan Müslümanlarının yeni milliyetçilik akımı ile katliama uğramaları 1821 Yunan ayaklanmasıyla başlamış ve Yunan ulus devletinin kurulması diğer Balkan milletleri için örnek teşkil etmiştir. 19. yüzyılın sonlarına gelindiğinde, Osmanlı İmparatorluğu yüzyıl boyunca Balkanlar'da isyanlarla mücadele etmiştir. Balkan Savaşı'na hazırlıksız yakalanan Osmanlı İmparatorluğu, Balkan devletleri karşısında beklenmedik bir yenilgiye uğramıştır. Doğu Sorunu'nun bir hedefi ve bu siyasi düşüncenin bir sonucu olan Balkan Savaşı'nda, Rumeli'nin tamamına yakın kısmı çok kısa bir süre içerisinde elden çıkmıştır. 17. yüzyıl sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'da toprak kaybetmesiyle başlayan göçler, Avrupa'daki topraklardan geri çekilmenin devam etmesi ile hızlanmıştır. Balkanlar'da yeni ulus devletler yaratılırken bir engel olarak görülen Müslümanlar ya katliama uğramış ya da göç etmeye zorlanmışlardır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında ve sonrasında yaşanan göç ve katliamların benzerleri Balkan Savaşı sürecinde de yaşanmıştır. Balkan Savaşları sonunda Türkler, Anadolu ile birlikte vatan olan ve bazı bölgelerinde çoğunluğu oluşturdukları Balkanlar'da azınlık durumuna düşmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
The first Turkish entity on the peninsula began with the arrival of the Huns during the 4th century and followed by other Turkish tribes like Avars, Bulgars, Vardar Turks, Pechenegs, Uz Turks, Cumans-Kipchaks in subsequent centuries. After these Turkish tribes arrived in the Balkans through the North, Seljuk Turks came to the region during the 13th century and followed by the Ottoman Turks during the 14th century. The Ottoman Empire, expanding towards the Balkan lands after the conquest of Edirne in 1361, was established in the Balkans and was born and developed as a Balkan Empire. Balkans became a homeland for Turks as well as Anatolia. Massacres against the Balkan Muslims as part of the new nationalism movement during the 19th century began with the Greek uprising in 1821 and the establishment of the Greek national state constitutes an example for other Balkan nations. The Ottoman Empire struggled with several other revolts in the Balkans throughout the 19th century. The Ottoman Empire was caught unprepared for the Balkan War and suffered an unexpected defeat against the Balkan states. In the Balkan War, which was a goal of the Eastern Question and a result of this political thought, nearly all of Rumelia had been lost in a very short period of time. Migrations, which started at the end of the 17th century with the land loss by the Ottoman Empire in Europe, had been accelerated by the continued withdrawal from European lands. Muslims, who were seen as an obstacle to the creation of new national states in the Balkans, were either massacred or forced to migrate. The migrations and massacres occured during and after the Ottoman-Russian War in 1877-1878 also took place in the Balkan Wars. At the end of the Balkan Wars the Turks became minorities in the Balkans, which where a homeland land along with Anatolia and where in some regions they formed the majority.