Döviz kuru ile tüketici güven endeksi arasındaki ilişki: MIST ülkeleri örneği
The relationship between exchange rate and consumer confidence index: The case of MIST countries
  1. Tez No: 538422
  2. Yazar: BÜŞRA AFŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE CANBALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Tüketici Güven Endeksi, MIST Ülkeleri, Toda-Yamamoto, Exchange Rate, Consumer Confidence Index, MIST Countries, Toda-Yamamoto
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye (Mexico, Indonesia, South Korea, Turkey-MIST) ülkelerinin Jim O'Neill tarafından 2011 yılında birlikte gruplanmasıyla yükselen ekonomiler arasında önemli bir yere sahip olduğu düşünülen MIST ülkelerindeki döviz kuru ve tüketici güven endeksi arasındaki ilişkiyi 2008 Küresel Kriz sonrası dönem (2008:10-2017:04) için incelemektedir. Çalışma, ekonometrik yöntem olarak Toda- Yamamoto (TY) (1995) yaklaşımını kullanılarak döviz kuru ve tüketici güven endeksi arasındaki nedensellik ilişkisini ortaya koymuştur. Çalışmanın ampirik bulguları, Meksika'da ve Güney Kore'de döviz kurunun tüketici güven endeksinin uzun dönem belirleyicisi olduğunu gösterirken, Türkiye'de ise tüketici güven endeksinden döviz kuruna doğru tek yönlü uzun dönem Granger nedensellik ilişkisi olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan Endonezya için ne tüketici güven endeksinden döviz kuruna doğru ne de döviz kurundan tüketici güven endeksine doğru uzun dönemli nedensellik ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the causal linkage between consumer confidence index and exchange rate in Mexico, Indonesia, South Korea and Turkey regarded as significant emerging economies, and grouped and defined as MIST countries by Jim O'Neill in 2011, over the period of 2008 Global Financial Crisis (2008:10-2017:04). Toda- Yamamoto (1995) approach is employed as methodology to detect the causal linkages between these two variables. The findings present that the exchange rate is the long-run determinant of consumer confidence index in both Mexico and South Korea. In these countries, the causal relationship is unidirectional. On the other hand, there is unidirectional and long-run causal relationship running from consumer confidence index to exchange rate in Turkey. However, there is no empirical evidence about the existence of causal linkage between consumer confidence index and exchange rate in Indonesia.