Rus telgraf belgelerine göre 93 Harbi Kafkas Cephesi
According to Russian telegraph documents of Caucasian Front of the 93 War
- Tez No: 538421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL SAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 93 Harbi, Kafkas Cephesi, Osmanlı, Rusya, Telgraf, 93 War, Caucasus Front, Ottoman, Russia, Telegraph
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
93 Harbi her yönüyle Türk tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu önemi tüm ilim çevrelerince kabul görmektedir. Bu öneme binaen 93 Harbi ile ilgili olarak günümüze değin onlarca kitap, tez ve makale yazılmış ayrıca çok sayıda sempozyum ve kongre düzenlenmiştir. Yapmış olduğumuz bu tez çalışması şimdiye kadar yapılan çalışmalardan farklı olarak 93 Harbi Kafkas Cephesi'ni Rus kaynaklarından tanımlamaya çalışmaktadır. Çalışmamızın temelini oluşturan 93 Harbi esnasında Çarlık Rusyası Kafkas Cephesi Genel Komutanı ve aynı zamanda Çar II. Aleksandr'ın kardeşi olan Grandük Mihail Nikolayeviç tarafından Çar'a gönderilen telgraflar, Rus Genel Kurmayı tarafından 1903 tarihinde“Rus-Türk Savaşı Hakkında Belgeler, 1877-1878 Yılları Kafkasya ve Küçük Asya Sahasında. Başkumandan İmparatora Telgraflar. Kafkasya Yüksek Başkanlığı'nın Telgraf Görüşmeleri. Poti Sahil Birliklerinin Kurulması ve Silahlandırılması Hakkında Raporlar ve Notlar.”adıyla St. Peterburg'da basılmıştır ve kaynak eser özelliği taşımaktadır. Kafkas Cephesi'nin bütün savaş alanlarından bire bir gözlem yapılarak yaşanan bütün gelişmelerin en ince ayrıntısına varıncaya kadar tüm sıcaklığıyla Grandük Mihail Nikolayeviç tarafından direkt Rus Çarı'na yazıldığı bu telgraflar 93 Harbi Kafkas Cephesi'nde Rusların ne tür faaliyetler yürüttüğünü ortaya koyması açısından oldukça önem arz etmektedir. Telgrafların Türkçe'ye çevrilerek değerlendirme yapılması tezimizin temelini oluşturmaktadır. Bahse konu telgraflar 93 Harbi'nin iki cephesinden biri olan Kafkas Cephesi'nde yaşananları tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
The 93 War has a very important place in Turkish history in every aspect. This importance is accepted by all scientific circles. With this importance, dozens of books, dissertations and articles have been written about the 93 War and many symposiums and congresses have been organized. Unlike the studies have conducted so far, this thesis tries to definethe Caucasian Front of the 93 War, according to Russian sources. The telegraps sent by the Grand Duke Mikhail Nikolayevich, who is General Commander of the Caucasus Front for Tsarist Russia and also the brother of Tsar II Aleksandr during the 93 War, which is the basis of our study, were published in 1903 by the name of "Documents on the Russian Turkish War, 1877-1878 in the Caucasus and Asia Minor. Telegraps to the General Commander Emperor and The Telegrap Interview of the Caucasus High Presidency. Reports and Notes on the Establishment and Arming of Poti Beach Unions'' by the Russian General Assembly in Petersburg. And it is called refence book That The telegraps which includes all developments of the war areas and the finest details of the Caucasus Front, were written by Grand Duke Mihail Nikolayevich directly to the Russian Tsar is very important in terms of what kind of activities carried out by Russians during the 93 War. Translating these telegraps into Turkish and evaluating them is the basis of our thesis. These telegraps reveals the hard circumstances of the Caucasian Front which is one of the two front of the 93 War.