Soğuk savaş sonrası Asya pasifik bölgesinde ABD-Çin mücadelesi
US-China rivalry in Asia pacific region after cold war
- Tez No: 538435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, Çin, Asya – Pasifik, Güney Çin Denizi, Hint Okyanusu, USA, China, Asia-Pacific, South China Sea, Indian Ocean
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Asya Pasifik, günümüzde küresel ekonomi ve ticaretin merkezi haline gelmiş ve küresel büyük güçlerin tüm dikkatlerini yönelttikleri bölge olarak belirmiştir. Bölgede İkinci Dünya Savaşı sonrasında da son derece önemli gelişmeler ve savaşlar yaşandı. Çin'in yükselişi ile birlikte ise Asya Pasifik bölgesinin, ABD hegemonyası ile yükselen güç Çin arasında yoğunluğu artmakta olan mücadeleye de sahne olduğu görülmektedir. Günümüz ve geleceğimiz dünyasını anlayabilmek ancak iki güç arasındaki bu mücadelenin tarihsel arka planına bakmakla mümkün olabilecektir. Çalışmanın amacı Asya Pasifik bölgesinde mevcut gelişmelerin analizini yapmak ve bu mücadelenin geleceğine ilişkin öngörüde bulunmaktır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Soğuk Savaş ve sonrası döneme ilişkin küresel gelişmeler ile Asya Pasifik bölgesinin şekillenmesine değinilmiştir. İkinci bölümde; ABD ve Çin'in, Soğuk Savaş ve sonrası dönemler için Asya Pasifik bölgesine yönelik uygulamış oldukları politikalara değinilmiştir. Üçüncü bölümde; iki gücün bölge ülkeleri ve başlıca küresel aktörlerle kurmuş olduğu ilişkilere ve bu ilişkilerin iki ülke arasındaki mücadeleye etkilerine yer verilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise; iki gücün bölgeye yönelik politik, ekonomik-ticari ve askeri-güvenlik alanlarında uyguladıkları politikaların çatışma noktalarına değinilmiştir. Son olarak da bahse konu mücadelenin geleceğine ilişkin öngörülerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Asia Pacific has now become the center of global economy and trade and has emerged as the region where global great powers have focused their full attention. In the region after the Second World War there have been very important developments and wars. With the rise of China, it is seen that the Asia Pacific region has also witnessed a growing struggle between the hegemony of the United States and the rising power of China. Understanding the present and future world will only be possible by looking at the historical background of this struggle between the two powers. The aim of this study is to analyze the current developments in the Asia Pacific region and to predict the future of this struggle. The study consists of four parts. In the first chapter, the developments in the Cold War and the post-Cold War period and the shaping of the Asia Pacific region were discussed. In the second part, the policies of the USA and China towards the Asia Pacific region for the Cold War and post-Cold War periods were mentioned. In the third chapter, the relations of the two powers with the countries of the region and the main global actors and the effects of these relations on the struggle between the two countries were given. In the fourth and last chapter, the points of conflict of the policies implemented by the two powers in the political, economic-commercial and military-security areas of the region were mentioned. Finally, it was predicted about the future of the mentioned struggle.