Orta gelir tuzağına doğrudan yabancı yatırımların etkisi, Türkiye değerlendirmesi
The impact of foreign direct investment to the middle income trap, assessment of Turkey
- Tez No: 538439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU YAVUZ TİFTİKÇİGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Orta Gelir Tuzağı, Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, Toplam Faktör Verimliliği, Yurtiçi Yatırımlar, Ekonomik Büyüme, Gelir Dağılımı Eşitsizliği, Yapısal Kırılmalı Zaman Serileri Analizi, Middle Income Trap, Foreign Direct Investment, Total Factor Productivity, Domestic Investments, Economic Growth, Inequality of Income Distribution, Structural Breakdown Time Series Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Doğrudan yabancı yatırımların ülke ekonomilerine pek çok avantaj sağladığı kabul edilmektedir. Bu çalışmada doğrudan yabancı yatırımlar ile orta gelir tuzağı arasında doğrudan nedensellik kurgulanmamıştır. Ancak orta gelir tuzağı belirleyicileri ayrıştırılmış ve bu belirleyicilerin doğrudan yabancı yatırımlar ile arasındaki etkileşimler ayrı ayrı incelenmiştir. Yapılan farklı teorik ve ampirik çalışmaların incelenmesi ile orta gelir tuzağının aşılmasında doğrudan yabancı yatırımların katkısının sadece olumlu yönde ortaya çıktığını ifade etmek sakıncalıdır. Bu çalışmada (Robertson ve Ye, 2013) yaklaşımı ile Türkiye'nin orta gelir tuzağı konumlanışı ekonometrik olarak incelenmiş ve Türkiye'nin orta gelir tuzağında olmadığı sonucu elde edilmiştir. Ancak orta gelir tuzağının tespitine ilişkin olarak Türkiye kişi başı GSYH'sının ABD 2009 ve sonrası GSYH'sının yüzde 20 seviyesine oldukça yakın seyretmeye devam etmesi ve dünya kişi başı ortalama gelir düzeyi ile karşılaştırıldığında da son yıllarda benzer salınımlar ortaya koyduğu tespit edilmiştir. İlgili sürecin devam etmesi, ilerleyen yıllarda Türkiye'yi orta gelir tuzağı bağlamında riskli duruma getirebilecektir. Türkiye'nin üst-orta gelir grubuna geçtiği 2005 yılı ve sonrası, en fazla doğrudan yabancı yatırıma ev sahipliği yaptığı dönemdir. Finansal sektöre ilişkin doğrudan yabancı yatırım karakteristiğinin öne çıkması, ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırımın teknolojik olarak yeterli dönüşümü sağlayamaması, azımsanmayacak düzeydeki M&A yatırımlarının fazlalığı ve büyük boyuttaki doğrudan yabancı yatırımlara ilişkin kar transferleri, Türkiye'nin orta gelir tuzağına takılmaması için oluşturulacak ekonomik performans açısından olumsuzluklara sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
According to common point of view, foreign direct investments provide many benefits to national economies. In this study, it has not been established direct causality between foreign direct investment and middle income trap. However, the middle income trap was separated by its determinants and the interactions between these determinants with foreign direct investments were examined separately. Analysis of different theoretical and empirical studies shows that it is inconvenient to express contribution of foreign direct investments in overcoming the middle income trap with only positive way. In this study, Turkey's positioning of the middle income trap was examined through an econometric approach improved by (Robertson and Ye, 2013). This study briefly concluded that Turkey is not in the middle income trap. However, with regard to the detection of the middle income trap, this research found that Turkey's per capita GDP has similar trend as the rest of the world in recent years where Turkey's per capita GDP in 2009 and beyond years is quite close to the US level of 20 percent of GDP and compared to the average income per capita in the world. In order to continue the process in the coming years may lead Turkey to face risky situations in the context of middleincome trap. Turkey promoted to the upper-middle income group in 2005. Most of the foreign direct investments were realized in the financial sector in 2005 and beyond years with the merger and acquisition investment model. Excessive amount of low quality foreign investments focusing only on high profit transfer, lack of high-level technology transfer from foreign investors because of implemented investment model are negative economic performance characteristics of Turkey to abstain from falling into the middle-income trap.