Antalya ili okaliptüs ağaçlarında yaprak zararlısı böcekler, biyolojileri ve popülasyon değişimleri
Leaf-pest insects, biology and population changes in Antalya eucalyptus trees
- Tez No: 538446
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Biology, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Okaliptüs, yaprak zararlısı, biyoloji, doğal düşman, Antalya, Eucalyptus, leaf pest, biology, natural enemy, Antalya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı'nda“Yüksek Lisans Tezi”olarak 2017-2018 yıllarında, Antalya'da bulunan okaliptüslerde yaprak zararlısı türler ile bu türlerin yayılışları, biyolojileri, popülasyon değişimleri ve doğal düşmanlarının tespiti amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, okaliptüslerin yayılış yaptığı alanlar belirlenmiş ve bu alanlardaki ağaçların yaprak kısımlarında görülen zararlı böcek türleri, zarar durumu, alana ait bilgiler ve zararlıların parazitoit türleri kaydedilmiştir. Çalışmada Antalya ili okaliptüs ağaçlarında beş tür yaprak zararlısı ve altı tür parazitoit saptanmıştır. Zararlı türler; Leptocybe invasa (Fisher & La Salle, 2004), Ophelimus maskelli (Ashmead, 1900) (Hymenoptera: Eulophidae), Glycaspis brimblecombei (Moore, 1964), Platyobria biemani (Taylor, 1987) (Hemiptera: Psyllidae) ve Aphis gossypii Glover, 1877 (Hemiptera: Aphididae)'dir. Platyobria biemani Türkiye okaliptüs zararlı faunası için, Glycaspis brimblecombei ise Antalya bölgesi için yeni kayıttır. Leptocybe invasa gallerindeki parazitoit türler Selitrichodes kryceri Kim & La Salle, 2008 (Hymenoptera: Eulophidae: Tetrastichinae), Quadrastichus mendeli Kim & La Salle, 2008 (Hymenoptera: Eulophidae: Tetrastichinae) ve Megastigmus sp. (Hymenoptera: Torymidae)'dir. Ophelimus maskelli'nin larva ve pupa parazitoiti olan Closterocerus chamaeleon (Girault, 1922) (Hymenoptera: Eulophidae) ve larva parazitoiti olan Stethynium ophelimi Huber, 2006 (Hymenoptera: Mymaridae), Glycaspis brimblecombei'nin larva parazitoiti olarak Psyllaephagus bliteus Riek, 1962 (Hymenoptera: Encyrtidae) tespit edilmiştir. Bu türlerden S. kryceri, Q. mendeli ve S. ophelimi Türkiye faunası için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
This study was performed from 2017 to 2018 as“Master's Thesis”at Isparta University of Applied Sciences, The Institute for Graduate Education, Department of Forest Engineering on the purpose identification of leaf-pest insects, biology and population changes in Antalya eucalyptus trees. For this purpose, it was detected the areas of distribution of eucalyptus have been identified and were recorded pest species and parasitoids of pests seen in the leaf parts of the trees in these areas, the damage situation in trees and information of areas. As a result, five leaf pest species and six parasitoid species were found in eucalyptus trees in Antalya. Pest species are Leptocybe invasa (Fisher & La Salle, 2004), Ophelimus maskelli (Ashmead, 1900) (Hymenoptera: Eulophidae), Glycaspis brimblecombei (Moore, 1964), Platyobria biemani (Taylor, 1987) (Hemiptera: Psyllidae) and Aphis gossypii Glover, 1877 (Hemiptera: Aphididae). Platyobria biemani for Turkey eucalyptus pest fauna and Glycaspis brimblecombei for the Antalya region were identified as new records. Parasitoid species from galls of Leptocybe invasa are Selitrichodes kryceri Kim & La Salle, 2008 (Hymenoptera: Eulophidae: Tetrastichinae), Quadrastichus mendeli Kim & La Salle, 2008 (Hymenoptera: Eulophidae: Tetrastichinae) and Megastigmus sp. (Hymenoptera: Torymidae). We found that larvae and pupa parasitoid of Ophelimus maskelli was Closterocerus chamaeleon (Girault, 1922) (Hymenoptera: Eulophidae), larvae parasitoid of O. maskelli was Stethynium ophelimi Huber, 2006 (Hymenoptera: Mymaridae), and larvae parasitoid of Glycaspis brimblecombei was Psyllaephagus bliteus Riek, 1962 (Hymenoptera: Encyrtidae). S. kryceri, Q. mendeli and S. ophelimi were determined as new records for Turkish fauna.