Potentials of parametric modeling for design and fabrica- tion of membrane structures
Membran yapıların tasarımında ve üretiminde parametrik modellemenin potansiyeli
- Tez No: 538492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUZAN GİRGİNKAYA AKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Asma Germe Membran Yapılar, Geleneksel Çadır Yapıları, Parametrik Modelleme, Form Üretimi, Çok Amaçlı Optimizasyon, Tensile Membrane Structures, Traditional Tent Structures, Parameric Modelling, Form-Finding, Mult-Objective Optimization
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Dijital teknolojideki gelişmeler parametrik tasarım yaklaşımını yeniden canlandırıp ve güçlendirmiştir. Parametrik yazılımların geliştirilmelerinden önce, tasarım, simülasyon ve analiz süreçleri birbirinden bağımsız temel uygulamalardı. Yeni nesil parametrik uygulamalar, bu işlemleri kullanıcı dostu arayüzlerde birleştirerek tasarım, mühendislik ve üretim süreçlerini harmanlayan karma bir uzmanlığı doğurmuşlardır. Böylece, parametrik araçlar mimarlığın kendine özgü tasarım anlayışını ve sürecini değiştirmişlerdir. Parametrik araçlar, tasarımın biçimlendirilmesi esnasında gerçek zamanlı aramayı ve kontrolü olanaklı kılarken, analiz araçları en uygun çözüme ulaşmak için tasarım sürecini yönlendirmeye izin verirler. Tasarım süreci, algoritmalar kullanılarak ve simülasyonun sonuçları ile tasarımın ilk parametreleri arasında geri besleme döngüleri oluşturularak otomatikleştirilebilir, dolayısıyla form oluşumu, simülasyon sonuçları aracılığıyla kontrol edilebilir ve verimlilik göstergeleri aracılığıyla belirlenebilir. Tasarım temelli optimizasyon, işlev, yapı ve çevre açısından daha verimli sonuçlar sağlayabilir. Bu tez, membran yapılarının optimizasyonu ve üretimi üzerine bir araştırmayı kapsamaktadır. Geleneksel çadır yapılarını, sıcak iklimler için uygulanabilir gölgeleme çözümlerine dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, yerel bir çadır yapısının parametrelerinin belirlenmesini, ardından yapısal optimizasyonunu (form bulma), işlevsel optimizasyonunu (çevresel performans değerlendirmesi) ve membran üretim sürecini kapsamaktadır. Tüm iş akışı, parametrik modelleme içim Rhino ve Grasshopper, form bulma ve malzeme optimizasyonu için Kangaroo Physics, çevresel değerlendirme için Ladybug ile çok amaçlı optimizasyon için Octopus yazılımları kullanılarak yürütülmektedir. Alan çalışması, geleneksel CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) araçları ile tasarlanıp Erbil şehrinde inşa edilmiş olan bir membran yapısını ele almaktadır. Araştırmanın temel motivasyonu, Ortadoğu coğrafyasının sıcak iklimine özgü geleneksel çadır yapıları ile ilgili tasarım rehberlerinin noksanlığıdır. Nihai amaç, optimize edilmiş, asma germe membran gölgeleme yapılarının tasarımı için parametrik bir iş akışı oluşturmaktır, böylece yeniden önem kazanıp yeni mimari uygulamalar için önemli bileşenler haline gelebilirler.
Özet (Çeviri)
Advance in digital technology has revived and empowered parametric design approach. Before the advent of parametric software, design, simulation and analysis process were mainly independent practices. The new generation of parametric applications have integrated these processes on user-friendly interfaces, resulting in a hybrid expertise that blends design, engineering and fabrication. Thus, parametric tools have altered the original sense of architecture and the process of design. Parametric tools are enabling real-time search and control over design formation, whereas analysis tools are enabling to guide the design process to reach the optimal solution. The design process can be automated by employing algorithms and establishing a feedback loop between results of simulation and initial design parameters, hence the formation can be controlled by the results of simulation and informed by efficiency indicator. Design based optimization can result in a more efficient form in terms of function, structure and environment. This thesis covers an investigation on optimization and production of membrane structures. It aims to render traditional tent structures as efficient shading solutions for hot climates. It contains parameterizon of a vernacular tent structure, then structural optimization (form finding); functional optimization (environmental performance assessment) and the process of membrane fabrication. All workflow is carried out with Rhino and Grasshopper for parametric modelling, Kangaroo Physics for form finding and material optimization, Ladybug for environmental evaluation, and Octopus for Multi-objective optimization. It handles a case study which is a membrane structure designed via traditional CAD and installed in Erbil city. The main motivation for research derives from lack of design guidance on traditional tensile tent, which is specific to hot climate of Middle East region. The end goal is to establish a parametric workflow for designing optimized tensile membrane shading structures so that they may regain their importance and become essential features for new architectural practices.