Adapting vernacular wood tectonics to contemporary architecture via parametric modeling: Bosnia and Herzegovina case
Parametrik modelleme yöntemi ile geleneksel ahşap teknotik dili çağdaş mimariye uyarlama Bosna Hersek örneği
- Tez No: 491211
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Suzan Girginkaya Akdağ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Parametrik Çatı Tasarımı, Algoritmalar, Ahşap Tektoniği, Bosna Hersek, Geleneksel Ahşap Mimarisi, Parametric Roof Design, Algorithms, Wood Tectonics, Wooden Vernacular Architecture in Bosnia and Herzegovina
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Dijital çağın en etkili araçlarından biri parametrik tasarım ve modelleme olup, form bulma araştırmasında tüm girdilerin matematiksel ilişkiler yoluyla başlangıç geometrisiyle ilişki kurmasına ve nihai fonksiyonun bu değişkenlere göre yapılandırılmasına dayanmaktadır. Tanımlanan çeşitli parametrelere bağlı olarak, Öklid geometrileri, karmaşık formlar ve NURBS (Düzensiz rasyonel B-spline) yüzeyler vb. modellenerek esnek bir şekilde dönüştürülebilir. Rhinoceros, Grasshopper, Maya gibi parametrik modelleme yazılımları diğer adıyla algoritmik tasarım yazılımları, tasarımcıların bir dizi tasarım değişkenleri ve girdileri formlar üzerinde görselleştirmelerini ve etkilerini test etmelerini sağlar. Bu nedenle, karmaşık yapılar ve sistemleri oluşturmak için pratik dijital araçlardır. 1980'lerden beri, yeni dijital tasarım araçları ve üretim teknikleri, geleneksel malzemeler için yeni teknik ve biçimsel olanaklar yaratmaktadır. Bu araştırma, şehir planlaması, mimari, iç mekan tasarımı ve dekoratif sanatlar da dahil olmak üzere farklı tasarım ölçeklerinde Bosna-Hersek'teki eski el sanatlarını inceler. Ahşabın malzemesi olarak ahşabın araştırılması, Saraybosna'daki Eski Tren İstasyonu'nun beton tavanı ile ahşap geleneksel mimariden esinlenerek yenilenmeyi amaçlayan bir vaka çalışması olarak izlenmektedir. Önerilen model, mevcut formu matematik denklemleriyle analiz eden ve alternatifleri modellemek için bir dizi algoritma ve parametre olarak yeniden tanımlayan bir parametrik yaklaşımı kullanmaktadır. Parametrik model Grasshopper 'da tanımlanır ve Rhinoceros ile işlenir, bu nedenle son form sürekli koordinat eksenleri boyunca ve değişen parametrelere göre etkileşime girebilir. Çıktı yapısının ve yapısal öğelerin tasarımı, daha sonra, geleneksel mimaride mevcut ahşap birleştirmelerle ilgili olarak tartışılmakta ve şematize edilmektedir. Son bölümde, ahşabın bir malzeme olarak kısıtlılıkları ve modelin kısıtlamaları, yerel malzemeler ve yapıların tektoniği çağdaş tasarım araştırma ve uygulamasına taşınmasında parametrik modellemenin potansiyelleri ile birlikte ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most influential tools in the digital age is parametric design and modeling, where in the search of form finding, all inputs are interrelated via mathematical relationships to an initial geometry, and final outputs are configured according to these variables in the function. Depending on various parameters defined, any form including Euclidean geometries, complex forms and NURBS (Non-uniform rational B-spline) surfaces etc., can be modeled and transformed in a flexible way. Parametric modeling and algorithmic design software such as; Rhinoceros, Grasshopper, Maya etc. let designers visualize and experiment through a range of design variables and inputs. Hence, they are practical digital tools for creating complex structures and systems. Since1980's, new digital design tools and fabrication techniques have been creating new technical and formal possibilities for vernacular materials. This research examines the vernacular wood crafts in Bosnia and Herzegovina in different scales of design including city planning, architecture, interior design and decorative arts. The investigation of wood as a vernacular material is then followed by as a case study, which aims to replace the concrete roof of the Old Train Station in Sarajevo with a new one inspired by wooden vernacular architecture. The proposed model employs a parametric approach which analyzes the existing form with mathematical equations and redefines it as a set of algorithms and parameters to model alternatives. The parametric model is defined in Grasshopper and rendered in Rhinoceros, hence the final form can constantly be interacted along its distinct coordinate axes and according to changing parameters. The build ability of the output structure and structural elements are then discussed and schematized regarding the existing wood joints from the vernacular architecture. In the final part, the limitations of wood as a material and the constraints of the model are discussed together with the potentials of parametric modeling in conveying the tectonics of vernacular materials and structures to contemporary design research and practice.