Metabolik sendrom, duygusal ve kısıtlayıcı yeme davranışları arasındaki ilişkiler
The relationship between metabolic syndrome, emotional and restrained eating behaviors
- Tez No: 538549
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, Duygusal Yeme, Kısıtlayıcı Yeme, Dışsal Yeme, Metabolic Syndrome, Emotional Eating, External Eating, Restrained Eating
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Araştırma metabolik sendrom, duygusal ve kısıtlayıcı yeme davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile tanımlayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini bir yaşam ve obezite merkezinde araştırmanın örnekleme kriterlerine uygun 200 kişi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Ocak – Mart 2016 tarihleri arasında kişisel bilgi formu, Yeme Tutumu Ölçeği, Yeme Alışkanlıkları Anketi, Beck Depresyon Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı ve ki-kare analizleri kullanılarak SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırmaya katılanların %32.5'inde metabolik sendrom kriterlerini karşıladığı bulunmuştur. %48'inde insulin direnci, %80 ise depresyon eğilimi olduğu saptanmıştır. Örneklemin %11.5'inde anormal yeme davranışı, %45.5'inde kısıtlayıcı yeme davranışı, %55.5'inde duygusal yeme davranışı, %56.5'inde dışsal yeme davranışı olduğu saptanmıştır. Metabolik sendrom, duygusal ve kısıtlayıcı yeme davranışları arasındaki ilişkiler incelendiğinde; metabolik sendromu olanların kısıtlayıcı yeme davranışının daha az olduğu bulunmuştur (p0.05). Erkeklerde ise metabolik sendrom ve yeme davranışları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Araştırmanın amacı doğrultusunda metabolik sendromu ile yeme davranışı arasında ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in a decriptive design to determine the the relationship between the metabolic syndrome, emotional and restrictive eating behaviors. The sample of the study was consisted of 200 individuals that in accordance with the sample criteria in a Life and Obesity Center. The data were collected with Information form, The Eating Attitudes Test, The Dutch Eating Behavior Questionnaire, Beck Depression Scale between the date of January and March 2016. The data were analyzed in the SPSS program using descriptive and chi-square analyzes. It was found that 32.5% of them met the metabolic syndrome criteria. 48% of them had insuline resistance, 80% of them had depresion. It was determined that 11.5% of the sample had abnormal eating behaviors, 45.5% of them had restrictive eating behaviors, 55.5% of them had emotional eating behaviors and 56.5% of them external eating behaviors. When the relationships between metabolic syndrome, eating behaviors were examined; the sample who gad metabolic syndorme had less external eating behaviors (p0.05). There were no differences in men between the metabolic syndrome and eating behavior (p>0.05). In the direction of the research, metabolic syndrome was associated with eating behavior.