Gebelikte ağrının yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of pain on the quality of life in pregnancy
- Tez No: 538550
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL GÜNGÖR TAVŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pain, Pregnancy, Quality of Life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, gebelikte deneyimlenen ağrının yaşam kalitelerini ne kadar etkilediğini belirleyip, ağrının yaşam kalitesi üzerine etkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, 1 Şubat- 30 Haziran 2017 tarihleri arasında Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi, Moris Şinasi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran, VAS'a göre ağrısı olduğunu ifade eden 18-41 yaş arası (n=400) gebeler dahil edilmiştir. Kesitsel türde olan araştırmanın verileri, sosyodemografik form, görsel analog skala (VAS), Kısa Form 36 (Short Form 36 – SF 36), McGill- Melzack ağrı soru formları kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde 16.00 SPSS for Windows istatistik analiz programında frekans, yüzde dağılımı, bağımsız iki grup karşılaştırılmalarında sayısal değişkenlerin normal dağılım gösterdiği durumlarda Independent Samples t test, sayısal değişkenlerin normal dağılım göstermediği durumlarda ise Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelik haftalarının ortalaması ise 32,50±6,602 (Min=10, Maks=42) olarak saptanmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin %70'si bel ağrısı, %27'si sırt, %24'ü kasık ağrısı duyduğunu ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
Object: The aim of this study is to determine the effect of the pain experienced on pregnancy and to determine the effect of pain on quality of life. Materials and Method: The study included pregnant women aged 18-41 (n = 400) who presented to Moris Şinasi Gynecology and Obstetrics outpatient clinic in Manisa Merkez Efendi State Hospital between February 1 - June 30, 2017 and stated that they had pain according to VAS. In the analysis of the data, 16.00 SPSS for Windows statistical analysis program, Frequency, Percent distribution, Independent samples t test for the normal distribution of numerical variables in the independent two group comparisons, Mann Whitney U test for the cases in which the numerical variables were not normally distributed. Finding: The mean gestational age was 32,50 ± 6,602 (Min = 10, Max = 42). 70% of the pregnant women participated in the study stated that they had low back pain, 27% had back pain and 24% had heard of groin pain. A statistically significant relationship was found between the gestational week and the pain regions of the patients who had back, headache and headache according to gestational week. Results: It was concluded that the pain experienced in the last trimester of pregnancy decreases the quality of life. According to Mcgill Melzack Pain Questionnaire scores, quality of life decreases as quality of life decreases due to decrease in physical function, energy-vitality, vitality, mental health, pain and general health scores.