Karaciğerin malign tümörlerinde perkütan termal ablasyon uygulamaları
Thermal ablation in malignant tumours of the liver
  1. Tez No: 538574
  2. Yazar: OĞUZ ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN KAHRİMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: hepatoselüler karsinom, ablasyon teknikleri, metastazlar, karaciğer tümörleri, carcinoma, hepatocellular, liver neoplasms, ablation tecniques, neoplasm, metastasis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmada amaç, karaciğerin primer ve sekonder malign tümörlerinde cerrahiye alternatif olarak kullanılan mikrodalga ablasyon ve radyofrekans ablasyon gibi termal ablasyon yöntemlerinin lokal terapotik etkinliğini belirlemeyi, lokal nüks oranlarını ve sürelerini belirlemeyi, klinik ve radyolojik sonuçlarını değerlendirmeyi ve işleme sekonder gelişen komplikasyonları ve oranlarını belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kasım 2011 ve Mayıs 2018 tarihleri arasında, termal ablasyon işlemi uygulanmış, primer veya metastatik karaciğer tümörü bulunan hastalar retrospektif olarak tarandı. Tedavi sonrası işlemin etkinliği, ortalama nüks süresi ve işleme sekonder gelişen komplikasyonlar değerlendirildi.Grupların sonuçları karşılaştırılmasında Pearson'un Ki-Kare Testi uygulandı. Bulgular: 230 hastanın 321 lezyonuna termal ablasyon işlemi uygulandı. Hastaların yaşları 28-85 arasında değişmekte olup ortalama hasta yaşı 61.1 yıl idi. Lezyon boyutları 8-50 mm arasında değişmekte olup ortalama 24.6 mm'ydi. (ortanca; 20mm). Takip süreleri 1-62 ay arasında değişmekte olup ortalama takip süresi 18 aydı. Olguların 37'sinde(%16.1) radyofrekans ablasyon, 193'ünde(%83.9) mikrodalga ablasyon işlemi uygulanmıştı.İşlem yapılan hastaların 96(%41.7) tanesi hepatoselüler karsinom, 134(%58.3) tanesi metastazı olan olgulardı. Takiplerine gelen 167 hastanın 13 (%7.8) ünde ilk kontrolünde tedavi edilen alanda rezidü saptandı. Bunun dışında takip süresi boyunca 41(%24.6) hastada tedavi edilen alandalokal nüks saptandı. Sonuç: Primer veya metastatik karacier tümörü bulunan uygun hastalarda radyofrekans ablasyon ve mikrodalga ablasyon tedavisi tedavisi güvenli, kolay uygulanabilir, etkili yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study was to determine the efficacy of the local thermal ablation techniques such as microwave ablation and radiofrequency ablation as an alternative to surgery in primary and secondary malignant tumours of the liver. Materials and Methods: We retrospectively browsed patients who underwent thermal ablationtreatment due to primary or metastatic liver tumour between November 2011 and May 2018. The efficacy of procedures, mean local recurrence times and complications were evaluated. The results of two groups were compared by chi-square test. Results: Thermal ablation was performed to 321 lesions of 230 patients. The age of the patient ranged from 28 to 85 years (mean: 61.1 years). Lesion size varied between 8-50mm (mean:24.6 mm). The follow-up period was ranged between 1-65 months (mean: 18 months).Radiofrequency ablation was performed in 37 (16.1%) of the patients and microwave ablation was performed in 193 (83.9%) of the patients. Of the 167 patients who were followed up, 13 patients (7.8%) had residual tumour at the first control. In addition, 41patients (24.6%) had recurrens in the treated area during the follow-up. Conclusion: Thermal ablation tecniques including microvawe ande radiofrequency ablation are safe and effective methods for management of primary or secanday malignant liver tumours.