Hipertansiyonlu bireylerde cinsel disfonksiyonun değerlendirilmesi
The evaluation of sexual dysfunction in patients with hypertension
- Tez No: 538611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCRAN YILDIZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM TEKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cinsel disfonksiyon, hipertansiyon, yaşam kalitesi, Sexual dysfunction, hypertension, quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, hipertansiyonlu hastalarda cinsel disfonksiyon (CD) prevalansını ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniğindeki hipertansiyonlu 49 kadın, 53 erkek toplam 102 hasta oluşturmuştur. Veriler, sosyodemografik özellikleri ve risk faktörlerini içeren genel bilgi formu, Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi (FSFI), Ereksiyon İşlevi Uluslararası Değerlendirme Formu (IIEF) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmamızda bulgularımız; kadınların %69.4'ünde CD, erkeklerin %90.6'ında CD saptanmıştır. Kadınlarda en fazla etkilenen alan cinsel istek, en az etkilenen alan ağrıdır. Erkeklerde en fazla etkilenen alan ilişki tatmini, en az etkilenen alan cinsel istektir. Olgularda yaş, cinsiyet, eşin mesleği ve eşin çalışma durumu, koroner arter hastalığı menopoz gibi faktörlerin CD oluşumunu etkilediği saptanmıştır. Kadın olgularda, cinsel istek ile yaşam kalitesi; erkek olgularda, erektil fonksiyon, orgazmik fonksiyon, ilişki tatmini, cinsel istek ile yaşam kalitesi arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak hem hastalıkla ilişkili faktörler, hem de psikososyal faktörler CD'yi etkilemektedir. Bu nedenle, hipertansiyonlu hastalarda CD değerlendirilirken hastalıkla ilişkili faktörlerle birlikte, psikososyal faktörler de ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was done to determine the prevalence of sexual dysfunction (SD) and the factors that may effect to SD in patients with hypertension. The samples of study consisted of 102 patients (49 women and 53 men). The data were gathered by general knowledge form which consists of socio-demographic characteristic and risk factors, Female Sexual Function Index (FSFI), International Index of Erectile Function (IIEF) and The Most Item Short Form Health Survey. SD was determined on 69.4% of women and 90.6% of men in our study. The most affected domains were sexual desire; the least affected domain was pain in females, while the most affected domains were satisfaction; the least affected domain was sexual desire in males. Factors such as age, gender, co-worker and co-worker status, coronary artery disease and menopause were found to affect CD formation. In female cases; sexual desire and quality of life were found to be related. In male cases; erectile function, orgasmic function, relationship satisfaction, sexual desire and quality of life were found to be related. In conclusion, SD affected by both disease-related factors and psychosocial factors. Therefore, both disease-related factors and psychosocial factors should be taken in to consideration while evaluating SD in patients with hypertension.