Erişkin kadınlarda oral ve perioral bölgedeki mimik kaslarının ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of mimic muscles in oral and perioral region with ultrasonography in adult females
  1. Tez No: 538639
  2. Yazar: DİLA BERKER YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN YAŞAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, Oral ve perioral mimik kasları, Eko intensite, Kas kalınlığı, Yaş, Ultrasonography, Oral and perioral mimic muscles, Echo intensity: Muscle thicknes, Age
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Mimik kasları yüz ifadesi mekanizmasında önemli rolü olan, dentofasiyal yapılarla yakın ilişkide kaslardır. Diğer iskelet kaslarına göre nispeten küçük ve birbirine insersiyon yapan kaslar oldukları için görüntüleme alanları kısıtlıdır. Bu çalışmanın amacı farklı yaş gruplarındaki kadınlarda, oral ve perioral bölgede bulunan yüz mimik kaslarının ultrasonografi ile kalınlıklarının referans değerleri ile kantitatif kas ultrasonu tekniği kullanılarak elde edilen eko intensite referans değerlerinin yaş gruplarına göre farkının bulunup bulunmadığının değerlendirilmesidir. 25-35 yaşlar arasındaki 30 kadın ve 45-55 yaşlar arasındaki 30 kadın hasta olmak üzere toplam 60 hastanın zygomaticus major, levator labii superioris, depressor anguli oris, mentalis, orbicularis oris superior ve orbicularis oris inferior kaslarının ultrasonografik taramaları aynı gözlemci tarafından yapılmıştır. Ölçümler iki hafta arayla ikinci kez tekrarlanmıştır. Sınıf içi korelasyon katsayısı ile değerlendirilen birinci ve ikinci ölçümlerin uyumu yüksek çıktığından ortalamaları kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Shapiro-Wilk testi ile, varyans homojenliği ise Levene's testi ile değerlendirilmiştir. Normal dağılım gösteren parametrelere bağımsız ve eşleştirilmiş örneklem t testi, normal dağılım göstermeyen parametrelere Mann Whitney U ve Wilcoxon Signed Rank testi ile bakılmıştır. Mentalis kas kalınlığı ve eko intesitesi, sol zygomaticus major kas eko intesitesi dışında değerlendirilen diğer kaslarda yaş grupları arasında 45-55 aralığındaki yaş grubunda kas kalınlığı daha az, eko intensiteleri daha yüksek olmak üzere istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p˂0,05). Bu sonuçlara göre yaşla birlikte mimik kas kalınlıkları ve eko intensiteleri değişme eğilimindedir. Bunun yanı sıra her kas grubu fonksiyonlarına, iç yapısına ve pozisyonlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğinden kendi içinde farklı olarak değerlendirilmedir. Ultrasonografi kasların değerlendirilmesinde değerli bir görüntüleme yöntemi olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mimic muscles are in close relationship with dentofacial structures, which have an important role in facial expression mechanism. Imaging areas of these muscles are limited because they are relatively small and having insertion with each other compared to other skeletal muscles. The aim of this study was to evaluate the muscle thickness and echo intensity reference values (by quantitative muscle ultrasound technique) of the facial mimic muscles in oral and perioral region of women in different age groups, and to determine whether there was a difference between the age groups. Ultrasonographic scans of zygomaticus major, levator labii superioris, depressor anguli oris, mentalis, orbicularis oris superior and orbicularis oris inferior muscles of 60 patients (30 women aged 25-35 years old and 30 women aged 45-55 years) were performed by the same observer. The measurements were repeated for the second time in a two-week interval. The mean of the measurements was used because the consistency of the first and second measurements, which were evaluated by the intraclass correlation coefficient were high. Shapiro-Wilk test was used to determine whether the data showed normal distribution. Variance homogeneity was evaluated by Levene's test. Independent and paired sample t-test was used for the parameters that showed normal distribution, Mann Whitney U and Wilcoxon Signed Rank tests were used for the parameters that did not show normal distribution. There was a statistically significant difference between the age groups in the 45-55 age group with lower muscle thickness and higher muscle echo intensities between the evaluated muscles (except mentalis muscle thickness and echo intensity, left zygomaticus major muscle echo intensity) (p˂0,05). According to these results, mimic muscle thickness and echo intensities tend to change with age. In addition to this, each muscle group may differ depending on its functions, internal structure and positions, and it is considered to be different in itself. Ultrasonography has been identified as a valuable imaging method in the evaluation of muscles.