Helicobacter pylori tedavisinde saccharomyces boulardii'nin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluati̇on of the efficacy of saccharomyces boulardii i̇n the treatment of helicobacter pylori
  1. Tez No: 538707
  2. Yazar: HARİKA KAYACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF USTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Çocuk, Probiyotik, Saccharomyces boulardii, Helicobacter pylori, Child, Probiotic, Saccharomyces boulardii
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Helicobacter pylori (H. pylori) tedavisinde kullanılan ilk basamak olarak önerilen tedavi protokolü 7-14 gün süreyle amoksisilin/metronidazol + klaritromisin + proton pompa inhibitörü (PPI) içeren üçlü tedavidir. Üçlü tedavinin artan antibiyotik direnci, aşırı bakteriyel yoğunluk nedeniyle etkinliğinin azaldığı , H. pylori eradikasyonunda istenilen sonuçlara varılamadığı bilinmektedir. Biz de çalışmada üçlü tedaviye ek olarak probiyotik Saccharomyces boulardii (S. boulardii) kullanımının eradikasyon üzerine etkisini ve tedavideki etkinliğini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2006- Ocak2017 yılları arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Polikliniği'ne başvuran histoloji ve hızlı üreaz testi ve /veya üre nefes testi ve/veya fekal antijen testi ile H. pylori tanısı konulan 2-18 yaş arası 363 çocuk hasta dahil edildi. Ocak 2006- Aralık 2011 yılları arasında başvuran ve sadece üçlü tedavi alan 202 hasta Grup 1, Ocak 2012- Ocak 2017 yılları arasında başvuran ve tedavisine üçlü tedavi yanında S. boulardii eklenerek dörtlü tedavi alan 161 hasta Grup 2 olarak sınıflandırıldı. Hastalar tedavi bitiminden 4 hafta sonra kontrole çağırıldı. Tedavi etkinliği H. pylori fekal antijen testi (HpSA- H. pylori stool antigen) veya üre nefes testi (UBT) bakılarak değerlendirildi. Bulgular : Grup 1'de yer alan 202 hastanın 109'unda (%54) tedavi sonrası bakılan UBT negatifken, Grup 2'de yer alan 161 hastanın 30' unda (%18,6) UBT negatif ve 82' sinde (%50,9) HpSA negatif saptanmıştır. Sadece üçlü tedavi alan Grup 1'de HpSA ya da UBT ile eradikasyon oranı %54,5 iken, dörtlü tedavi alan Grup 2'deki eradikasyon oranı %67,7 olarak saptandı. Grup 2'deki negatifleşme oranı Grup 1'e göre istatiksel olarak anlamlı derecede fazla bulundu .(p=0,010) Sonuç : H. pylori tedavisinde üçlü tedaviye S. boulardii eklenmesi tedavi başarısını arttırır.
Özet (Çeviri)
Aim : The recommended first-line treatment protocol for Helicobacter pylori (H. pylori) is the triple treatment of proton pump inhibitor (PPI) + amoxicillin / metronidazole + clarithromycin for 7-14 days. Since the effectiveness of triple therapy decreased with increasing antibiotic resistance, and excessive bacterial density, H. pylori eradication is known not to reach the desired results. In our study, we aimed to show the effect and efficacy of probiotic Saccharomyces boulardii (S. boulardii) in addition to classical triple therapy on eradication of H.pylori. Material and method: The study included 363 children applied to Pediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition Outpatient Clinic at Mersin University Faculty of Medicine between January 2006- January 2017 and aged between 2 and 18 years who were diagnosed with H. pylori infection by histological and rapid urease test and/or urea breath test and/or fecal antigen test. 202 patients who presented to our clinic between January 2006- December 2012 and were treated with triple treatment were enrolled in the Group I. 161 patients applied at same period who receive S. boulardii in addition to the triple treatment were classified as Group II. The groups were evaluated 4 weeks after the end of the treatment. Treatment efficacy was assessed by H. pylori stool antigen ( HpSA) or urea breath test (UBT). Results: 109 (54%) of the 202 patients were UBT negative after treatment in Group 1, while 30 (18.6%) of 161 patients in group 2 were UBT negative and 82 (50.9%) of them were HpSA negative. Eradication rate was 54.5% in the Group 1, which received only standart triple therapy while it was 67.7% in Group 2 which was added S. boulardii to classical treatment. Group 2 had a significantly higher eradication rate than Group 1. Conclusions: The addition of S. boulardii to the classical treatment increases the treatment success in the treatment of H. pylori infection.