Erken okul çocukluk döneminde büyüme ve büyümeyi etkileyen epidemiyolojik faktörler
Epidemiological factors effecting growth and growth inearly school childhood
  1. Tez No: 538706
  2. Yazar: BUSE SOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme, okul çocukluğu dönemi, sosyoekonomik faktörler, Growth, school childhood period, socio-economic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
GiriĢ: Erken çocukluk döneminde büyümeyi etkileyen faktörler çok çeşitli olmakla birlikte geniş bir literatür vaka serisi içermektedir. Vaka serileri bildirildikleri ülkelerin sosyokültürel, sosyoekonomik, etnik, ırk, beslenme alışkanlıkları göz önüne alınarak oluşturulmuş, aynı ve ayrı zamanlarda farklı ve/ veya birbirine yakın sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmamızda amaçlanan erken çocukluk döneminde boy uzunluğu, kilo, BMİ, bel/kalça oranı, hedef boy uzunluğu gibi büyüme verilerine etki eden faktörleri değerlendirmektir. Yöntem: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Etik Kurulundan onam alındı. Çalışma Manisa ili sınırları içerisindeki ilköğretim okullarında yürüteleceğinden, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında 2010-2011 doğumlu yaklaşık 1000 civarında çocuğun antropometrik verilerinin ölçülmesi ve anket yapılması için izin alındı. Belirlenen tarihlerde yapılan okul ziyaretlerinde, anket formu örneği sınıf anneleri aracılığıyla velilere iletildi. Velilerin yazılı onamı ardından, çalışmaya katılan ebeveyn (boy uzunluğu, kilo) ve çocukların antropometrik verileri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bel/kalça çevresi, oturma boyu, kulaç boyu) ölçüldü. Çalışmaya katılanların tam doğum tarihi, anneye ait doğum sayısı, doğum sırası, kaç kardeşi olduğu, anne sütü-inek sütü alma zamanı, ebeveyn meslek-eğitimi, yemeklerde kullanılan yağ-ekmek türü, ana öğün-meyve-sebze-fastfood tüketim sıklığı verilerine kolay anlaşılır anket soruları yardımıyla, ebeveynlerle yüzyüze cevaplandırılarak ulaşıldı. Ölçülen antropometrik veriler „Harran Üniversitesi PEDONDO 2009‟ programına girilerek çocukların yaş ve cinsiyetine uygun persentil, sds ve hedef boy uzunluğu değerleri hesaplandı. Taranan 1134 çocuğun 164‟i dışlanma kriterlerini içerdiğinden çalışmaya dâhil edilmemiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan çocukların 498‟i kız, 472‟si erkekti. Çalışmaya katılan kız ve erkek çocukların ortalama boy uzunluğu, vücut ağırlığı, BMİ, BMİ sds değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Buna karşılık kız çocuklarının ortalama doğum boyu, doğum ağırlığı, hedef boy uzunluğu değerleri erkeklerden daha düşük iken, kızların bel/kalça oranları, hedef boy persentil, hedef boy sds değerleri erkeklerden daha yüksekti. Prematür ve term doğanların erken çocukluk döneminde ortalama boy uzunluğu ve vücut ağırlıkları arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmazken, prematür doğanların ortalama bel/kalça oranları, BMİ, BMİ sds, kilo sds, oturma boyu, kulaç boyu değerleri okul çocukluğu döneminde term doğanlara göre daha düşüktü. Anneye ait doğum sırası-canlı doğum sayısı gibi faktörlerin çocukların emzirilme süresine herhangi bir etkisi bulunmadı. Benzer şekilde çocukların hiçbir antropometrik verisine anne sütü alma süresinin istatistiksel anlamlı etkisi bulunmadı. İnek sütüne erken başlayanların ortalama boy uzunluğu zamanında başlayan çocuklara göre daha kısaydı ancak vücut ağırlıkları, BMİ‟leri arasında istatistiksel anlamlı fark bulunamadı. Çocukların doğum boyu ve ağırlığıyla ortalama hedef boy uzunlukları arasında istatistiksel olarak anlamlı doğru orantılı ilişki saptanırken, boy uzunluklarıyla hedef boy uzunlukları arasında istatistiksel olarak anlamlı zayıf pozitif ilişki saptandı. Ebeveynlerin modifiye Hollingshead indeksine göre sosyoekonomik sınıflaması yapıldı. SES ile çocukların obesitesi (BMİ >95 persentil) arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı. Düşük SES‟li ailelerin (anne mesleğine göre SES hariç) çocuklarında boy kısalığı görülme oranı orta ve/ veya yüksek SES‟lilere göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksekti. Yüksek SES‟e sahip olanların ortalama boy uzunluğu, hedef boy uzunluğu düşük ve orta SES‟lilere göre daha uzundu ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Sosyoekonomik sınıf farklılıklarının çocukların ortalama BMİ, BMi persentil, BMİ sds, vücut ağırlıkları üzerine istatistiksel anlamlı etkisi saptanmadı. Sonuç: Toplumun sosyoekonomik ve kültürel yapısı başta olmak üzere, ebeveynlere ait genetik alt yapının çocukların büyümesinde altın anahtar olduğunu kanıtlamış olduk. Çalışmamız Manisa ilinde birbirine benzer sosyoekonomik karakterdeki okullarda yürütüldüğünden (sağlık hizmetlerine ulaşılabilirlik, bilgi edinebilme, ekonomik koşulların yakınlığı) çıkan sonuçlar kimi literatür verileriyle (SES ve BMİ arasında ilişki olmaması gibi) tam olarak örtüşmemiştir. Unutulmaması gereken her çocuğa eşit şekillerde büyüme imkânı verildiğinde final boylarında ve VKİ iyileşme sağlanacağı, bu sebepten sağlık politikalarının daha dikkatli göz önüne alınarak düzenlenmesi gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Factors affecting growth in early childhood include a wide range of literature case series. Case series were formed by considering sociocultural, socioeconomic, ethnic, race, and feeding habits of the countries where they were reported, it different and / or similar results were obtained at the same and separate times. The aim of this study was to evaluate the factors affecting growth data such as height, weight, BMI, waist / hip ratio, target height in early childhood. Methods: The consent was obtained from Manisa Celal Bayar University Ethics Committee. Since the study will be carried out in primary schools within the borders of Manisa province, permission was received from the Provincial Directorate of National Education for the measurement of anthropometric data of approximately 1000 children born in 2010-2011 in the 2017-2018 Academic Year. The sample of the questionnaire form was sent to the parents through the class mothers during the school visits on the determined dates. Parents (height, weight) and children's anthropometric data (height, body weight, waist / hip circumference, sitting length, and flesh length) were measured following written informed consent of the parents. The exact date of birth of the participants, the number of births of the mother, the number of siblings, how many sisters or brothers, the time of taking breast milk-cow milk, the parental occupation- education, the type of fatbread used in the meals, the frequency of main meal-fruit-vegetable-fastfood consumption with the help of understandable survey questions, the parents were answered face to face. Measured anthropometric data were entered into the boy Harran University PEDONDO 2009 ine program and the percentile, sds and target height values were calculated according to the age and gender of the children. 164 of the 1134 children were excluded from the study because they included the exclusion criteria. Results: Of the children participating in the study, 498 were female and 472 were male. There was no statistically significant difference between the mean height, body weight, BMI, BMI sds values of the boys and girls who participated in the study. On the other hand, mean birth height, birth weight and target height values of girls were lower than boys, while waist / hip ratio, target height percentile, target height sds values were higher than males. While there was no statistically significant difference between the mean height and body weights of premature and mature infants, the mean waist / hip ratio, BMI, BMI sds, weight sds, sitting length, and stiffness values of premature births were lower than those born in school. Factors such as birth order and number of live births of the mother did not affect the duration of breastfeeding. Similarly, no antropometric data of children had a statistically significant effect on the duration of breastfeeding. The mean height of the cows who started early in cow milk was shorter than the children who started at the time, but there was no statistically significant difference between body weights and BMIs. There was a statistically significant direct correlation between birth height and birth weight of children and mean target height but however, there were statistically significant weak positive correlations between height lengths and target lengths. Socioeconomic classification of parents according to modified Hollingshead index. No statistically significant relationship was found between SES and children's obesity (BMI> 95 percentile). The frequency of short stature of children with low SES was statistically significantly higher than those with middle and high SES. The mean height and target height of the patients who had high SES was longer than that of the middle and low SES and it was statistically significant. There were no statistically significant effects of socioeconomic class differences on mean BMI, BMI percentile, BMI sds and body weights of children. Conclusion: We have proved that the genetic background of parents, especially the socioeconomic and cultural structure of society, is the golden key in the growth of children. Since our study was conducted in similar socioeconomic schools in Manisa province (health service accessibility, information retrieval, proximity to economic conditions), the results did not exactly match with some literature data (No relation between SES and BMI). It is important to note that every child who needs to be remembered is given equal growth in their final height and BMI, so that health policies should be more carefully taken into.