Endüstrilerde kullanılan santrifüj pompaların enerji verimliliklerinin analizi
Analysis of energy efficiency of centrifugal pumps used in industries
  1. Tez No: 538732
  2. Yazar: OSMAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ONAT, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE CEREN ONUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Santrifüj pompa, enerji verimliliği, analiz, değişken devirli, ömür boyu maliyet, tesisat, performans, etüt, ölçüm, optimizasyon, v.b, centrifugal pump, energy efficiency, analysis, variable speed, lifetime cost, installation, performance, surveying, measurement, optimization, etc
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Etkin Yapılar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Etkin Yapılar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Dünyada enerji kaynaklarının hızlı ve kontrolsüz tüketimi, yeryüzündeki tüm canlıların yaşamını olumsuz etkileri bilinmektedir. Her geçen gün iklimdeki değişikliğin boyutu ve şiddeti büyüyor. İklimdeki etkisinin azaltılması için bilimsel çalışmalar sonucunda protokoller imzalandı. Karbon salınımının en düşük seviyede tutulabilmek için temiz enerji kullanılması gerekiyor. Gelecek nesillerimize temiz dünya bırakabilmemiz için ülkelerin ortak aldıkları iklim değişim programını ivedilikle hayata geçirmek zorundadırlar. Ülkemizde mevcut yapılar tekrar tasarlanmalı ve ömür maliyeti hesaplanmalıdır. Tasarlanacak yapılar son teknoloji kullanılmasına teşvik edilmeli ve kanunlarla desteklenmelidir. Mevcut yapılarda kullanılan eski teknoloji yeni teknolojiler ile kıyaslanarak verimsiz makinaların ve sistemlerin incelenip tek tek tespit edilmelidir. Çalışma sonucunda tespit edilen verimsiz sistemlerin yenilenerek daha verimli hale getirilmesi için bilimsel hesaplamalar yapılacaktır. Ülkemiz gelişmekte olan her ülke gibi enerjiye büyük oranda ihtiyaç duymaktadır. Birincil kaynaklar olarak bilinen fosil yakıtların rezervleri büyüme için yeterli değildir. Bu yüzden üretilen enerjinin en verimli şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Enerjiye bağlılığımız ülkemizin kalkınmasıyla beraber artış gösteriyor. Bu artışı karşılamak için alternatif enerji kaynaklarına yoğunlaşmalıyız. Milli çıkarlarımız için komşularımızla enerji ticareti iyileştirilip geliştirmelidir. En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir. Tasarrufla edilecek enerji sayesinde çevreye Karbondioksit ( CO2 ) güncel haliyle karbon ayak izini azalmasını sağlamış olacaktır. Azalan karbondioksit sayesinde çevrenin doğal dengesini sağlanmış olacaktır. Bilimsel araştırmalar sonucu enerji tüketimi en çok endüstrilerdedir. Enerji israfı bu yapıların incelenen sistemlerinde tüketimin en fazla olduğu yer, elektrikli dönen makinalardır. Bu makinaların verim kayıpları fazla olmasından dolayı enerji kayıpları artırmaktadır. Endüstrilerdeki bu kayıpların nedeni ve tedbir alınması gereken yerler fanlar, kompresörler ve pompalardır. Buradaki tez çalışmamda, pompalarda enerji verimliliği ile ilgili bilgileri ayrıntılı bir şekilde ifade edilmektedir. Bu çalışmanın ülke çıkarlarımızın doğrultusunda ekonomiye katkı sağlayacaktır. Üretilen her ürünün enerji girdileri azalttırılarak, ürün kalitesi artırılıp ve global piyasada daha rekabetçi hale gelir. Çalışmalar ülke çıkarının olduğu üretimde enerji girdilerini minimum düzeye indirgemek ve rekabet alanında pazar gücünü güçlendirmektedir. Ülke politikası olarak yenilenebilir enerji kaynakların yatırımı ve tasarruf teşviklerin sağlanması ile ilgili kanun ve tasarıların yürütüldüğü bilinmektedir. Endüstrilerdeki enerji tüketiminin tespiti sırasında ölçüm yapılan pompaların on yaş ve 5,5 kW üzeri sistemlerde göz arda edilemeyecek oranlarda enerji tasarrufu ön görülmektedir. Bu tespit bilimsel ölçüm teknikleri ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Maltepe University Graduate School of Natural and Applied Sciences, 2019 The rapid and uncontrolled consumption of energy resources in the world is known to have a negative impact on the lives of all living creatures on earth. The size and intensity of change in the climate is growing day by day. Protocols were signed as a result of scientific studies to reduce the impact on the climate. In order to keep carbon emission to a minimum, clean energy should be used. In order for us to leave a clean world to our future generations, they have to realize the climate change program that the countries have taken jointly. The existing structures in our country should be redesigned and the life cost should be calculated. The structures to be designed should be encouraged to use the latest technology and be supported by laws. The old technology used in the existing structures should be examined and compared with new technologies and the inefficient machines and systems should be examined and determined one by one. Scientific calculations will be carried out in order to make the inefficient systems identified as a result of the study renewed and become more efficient. Our country, like every developing country, needs a great deal of energy. The reserves of fossil fuels, known as primary sources, are not sufficient for growth. Therefore, the energy produced must be consumed in the most efficient way. Our commitment to energy increases with the development of our country. To meet this increase, we must concentrate on alternative energy sources. For our national interests, energy trade should be improved and improved with our neighbors. The cheapest energy is the energy saved. Thanks to the energy to be saved, carbon dioxide (CO2) to the environment will provide the current carbon footprint to be reduced. Thanks to the reduced carbon dioxide, the natural balance of the environment will be ensured. As a result of scientific research, energy consumption is mostly in industries. Energy wastage is the electrical consuming machines where the consumption is the highest in the systems studied. Because of the high yield losses of these machines, energy losses increase. The cause of these losses in industries and the places where measures should be taken are fans, compressors and pumps. In my thesis study, information about energy efficiency in pumps will be expressed in detail. This study will contribute to the economy in line with the interests of our country. By reducing the energy inputs of each product produced, the product quality will be increased and become more competitive in the global market. The works strengthen the market power in the field of competition by minimizing the energy inputs in the country where the interest is in the country. It is known that the laws and drafts related to the investment of renewable energy resources and provision of saving incentives are carried out as country policy. During the determination of the energy consumption in the industries, the energy consumption of the pumps, which are measured over ten years and above 5.5 kW, can be ignored. This determination was made by scientific measurement techniques.