Topikal insülinin mukozal iyileşmeye etkisinin rat modeli üzerinde incelenmesi
The effect of topical insulin on mucosal healing in A healty rat model
  1. Tez No: 538754
  2. Yazar: MUHAMMED ÇAĞRI KÜLEKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR OZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: yara iyileşmesi, nazal mukoza, insülin, wound healing, nasal mucosa, insulin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Topikal insülin, in vitro, in vivo hayvan ve insan çalışmalarında iyileşmeyi arttırıcı etkisi gösterilen etkin, güvenli, ucuz ve kolay erişilebilen, non-karsinojenik bir büyüme faktörüdür. Etkisini glukoz metabolizmasında, protein sentezinde, gen transkripsiyonunda, hücre proliferasyonunda ve migrasyonunda artışla gerçekleştirmektedir. Literatürde benzer çalışma olmadığından, bu çalışmada sinonazal mukozadaki iyileşmeye topikal insülinin etkinliğinin test edilmesi amaçlanmıştır. Kırk sekiz adet 10-12 haftalık, 250-300 gram aralığında Wistar sıçanı kullanılmıştır. Deneklerin sol burun pasajına, 1.9 mm'lik küret yardımıyla kıkırdağa kadar mukoza defekti oluşturulup, yarısına %0.9'luk SF solüsyonu, günde 3kez 1cc; diğer yarısına ise günde 3kez %0.9'luk SF ile sulandırılmış 1cc 5IU/ml regüler insülin solüsyonu tatbik edilmiştir. İnsülin uygulanan deneklere işlem öncesi ve sonrasında glukoz seviyesi ölçümü yapılmış olup herhangi bir fark saptanmamıştır. Deney sırasında da herhangi bir hipoglisemi semptomuna rastlanmamıştır. Denekler beşinci, onuncu, onbeşinci günde sakrifiye edilerek incelemelerde bulunulmuştur. Hiçbir denekte enfeksiyon ve mukozal sineşi bulgusuna rastlanmamıştır. Beşinci günde insülin grubunda defekt uzunluğu %56 azalmış iken, bu oran SF grubunda %21'dir (p=0.006). Onuncu günde insülin grubunun defekt uzunluğu %79 azalmış iken, SF grubunda bu oran %62'dir (p=0.034). On beşinci günde insülin grubunda defekt tamamen kapanmış iken, SF grubunda kapanma %92 olarak bulunmuştur (p=0.036). On beşinci günde, insülin uygulanan grupta inflamasyonun ve ödemin, SF uygulanan gruba göre az olduğu görülmüştür (p=0.023, p=0.006). Deneyden elde edilen bulgular, topikal insülinin yara iyileşmesindeki güvenliğini ve etkinliğini desteklemektedir. Çalışmamız, topikal insülinin insandaki sinonazal iyileşmeyi arttırıcı yönde kullanımı için öncü basamağı teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Topical insulin is a potent, safe, available, and non-carcinogenic growth factor whose effects were proven by in vivo, in vitro animal and human studies. Insulin exerts effects like increasing glucose metabolism, protein synthesis and gene transcription, cell proliferation and migration on cellular level. Since there were no previous studies examining the effect of intranasal topical insulin, we intended to test if similar effects would be observed on sinonasal mucosa. Forty-eight Wistar rats of 10-12 weeks old, weighing between 250-300 grams were subjected to a left nasal mucosal removal via 1.9 mm curette. Half the subjects were treated with 1 cc of 0.9% physiological serum 3 times a day, whereas the other half were applied 1 cc of 5IU/ ml regular insulin diluted with 0.9% physiological serum. Blood glucose levels did not differ statistically before and after the insulin application. After five, ten and fifteen days, subjects were sacrificed and examined for macroscopical and histological findings. Macroscopically, there were no incidence of infection and mucosal synechia. In 5 days groups, the reduction of defect size was 56% in insulin group vs 21% in saline group (p=0.006). In 10 days groups, reduction was 79% in insulin group vs 62% in saline group (p=0.034). In 15 days groups, subjects treated with insulin had complete closure vs 37% full closure in saline group (100% vs %92 epithelial defect reduction, p=0.036). Both inflammation and edema were decreased and less pronounced in insulin group in 15 days (p=0.023; p=0.006, respectively). The results obtained from this study supports the efficacy and safety of topical insulin on wound healing reported in the literature. Our study could lay the foundation of further studies directed at improving healing of human sinonasal mucosa.