Spastik hemiparetik ve diparetik serebral paralizili çocuklarda ikili görevin yürüme hızı ve kadansa etkisi
Effects of dual task on gait velocity and cadence in cerebral palsied children with spastic hemiparesis or diparesis
  1. Tez No: 538760
  2. Yazar: ALPER KOÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDE YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İkili Motor Görev, Serebral Paralizi, Yürüyüş Hızı, Kadans, 10 Metre Yürüme Testi, Cerebral Palsy, Dual Task, Gait Velocity, Cadence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı spastik hemiparetik ve diparetik serebral paralizili çocuklarda ikili görevin yürüme hızı ve kadansa olan etkisini incelemektir. Bu çalışmaya yaş ortalaması 13,73±3,51 yıl olan, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemine (KMFSS) göre 1 ve 2'nci seviyedeki 21 hemiparetik ve 21 diparetik serebral paralizili çocuk dahil edilmiştir. Serebral paralizili çocukların yürüme hızı ve kadansını tekli ve ikili motor görev ile değerlendirmek için 10 metre yürüme testi ve kadans ölçümü uygulanmıştır. Tüm testler aynı fizyoterapist tarafından yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda spastik hemiparetik ve diparetik serebral paralizili çocukların tekli motor göreve göre ikili motor görev sırasında yürüme hızları ve adım sayılarında azalma olduğu görülmüştür. Tekli motor görev sırasındaki kadans ölçümünde spastik hemiparetik çocukların adım sayısının diparetik çocuklara göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Spastik hemiparetik ve diparetik çocukların ikili motor görev sırasında yürüyüş hızları ve kadanslarında azalma olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of dual task on Gait Velocity (GV) and Cadence (C) in Cerebral Palsied Children with Spastic Hemiparesis or Diparesis (CPCSHD). Twenty-one CPCSHD (mean age: 13,73±3,51 years) having level 1 or 2 according to the Gross Motor Function Classification System (GMFCS) were included in this comparative study. GV was calculated by using a chronometer accounting the time for a 10-meter walk on the ground with shoes. Cadence was calculated accounting the number of steps during one-minute walk. Both GV and C tests were performed by each participant with single task first. After the single task, all were asked to perform the dual task carrying a plastic water filled bottle (0,33 liter). All measurements were recorded by an experienced physical therapist. It was concluded that the walking speed and cadance decreases during a dual motor task in children with spastic hemiparetic and diparetic cerebral palsy. The results of this study showed that the scores of GV and C of CPSHD were lower during dual task compared to the single task. In this study, it was also founded that the scores of C of cerebral palsied children with spastic hemiparesis during single motor task, were lower compared to the cerebral palsied children with spastic diparesis. The results obtained from this study indicate that dual task decreases GV and C in CPSHD.