İrritabl bağırsak sendromu hastalarının ilaç dışı yöntemleri kullanma durumlarının incelenmesi
Examination of Nonpharmacological method uses of patients with irritable bowel syndrome
- Tez No: 538853
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE KIYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel yöntem, ilaç dışı yöntem, irritabl bağırsak sendromu, Herbal methods, nonpharmacological method, irritable bowel syndrome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET İrritabl Bağırsak Sendromu Hastalarının İlaç Dışı Yöntemleri Kullanma Durumlarının İncelenmesi Amaç: Bu araştırma irritabl bağırsak sendromu olan hastaların ilaç dışı yöntemleri kullanma durumlarının incelenmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırmaya Ağrı Devlet Hastanesi dahiliye polikliniğine Ocak - Haziran 2017 tarihleri arasında gelen 344 irritabl bağırsak sendromu hastası alındı. Araştırma verilerinin toplanmasında anket formu kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde standart sapma, ortalama, yüzdelik, minimum ve maxsimun değerler kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların % 10.8'inin ilaç dışı yöntem kullandığı belirlendi. İlaç dışı yöntem kullanan hastaların %70.24'ünün bitkisel yöntemleri kullandığı tespit edildi. Bitkisel yöntem kullanan hastaların % 18.91'i bitki çayı, % 16.21'i papatya çayı, % 13.51'i kayısı ve kayısı çayı ,% 8.1'i sebze meyve, % 5.4'ü yeşil çay, % 2.7'si rezene çayı, % 2.7'si nane çayı ve % 2.7'si keten tohumu tükettiği saptandı. Hastaların % 13.51'i masaj, % 10.8'i egzersiz, % 8.1'i sıcak uygulama ve % 5.4'ü el işi yaptığı belirlendi. Hastaların % 2.7'sinin müzik dinlediği ve % 2.7'sinin bol su içtiği belirlendi. Hastaların tamamı kullanılan ilaç dışı yöntemlerin hastalıklarına iyi geldiğini ifade ettikleri belirlendi. Hastaların % 64.9'unun ilaç dışı yöntem ile birlikte ilaçlarını da kullandığı tespit edildi. Sonuç: İrritabl Bağırsak Sendromu hastalarının ilaç dışı yöntemleri kullanma durumlarının düşük ve en çok kullanılan ilaç dışı yöntemin bitkisel yöntemler olduğu, bitkisel yöntemler dışında hastaların masaj, egzersiz, sıcak uygulama ve el işi yaptığı, müzik dinlediği ve bol su tükettiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Examination of Nonpharmacological method uses of patients with irritable bowel syndrome Aim: This study was conducted to examine the nonpharmacological method uses of patients with irritable bowel syndrome. Material and Method: 344 irritable bowel syndrome patients who referred to Ağrı State Hospital Internal Medicine Polyclinic between January and June 2017 were included in this descriptive study. A questionnaire form was used in the collection of research data. Standard deviation, average, percentage, minimum and maximum values were used in the assessment of data. Results: It was found that 10.8 % of the patients included in the study used nonpharmacological methods. It was determined that 70.24% of the patients using non-drug methods used herbal methods. Patients using herbal method, 18.91 % were found to use herbal tea, 16.21 % were found to use camomile tea, 13.51 % were found to use apricot and apricot tea, 8.1 % were found to use vegetable and fruit, 5.4 % were found to use green tea, 2.7 % were found to use fennel tea, 2.7 % were found to use peppermint tea and 2.7 % were found to use flaxseed. 13.51 % of the patients were found to have massage, 10.8 % were found to have exercise, 8.1 % were found to have hot application and 5.4 % were found to do handicrafts. 2.7 % of the patients were found to listen to music and 2.7 % were found to drink too much water. All of the patients stated that the nonpharmacological methods they used were good for their disease. 64.9 % of the patients were found to use their medication in addition to nonpharmacological methods. Conclusion: It was found that irritable bowel syndrome patients had low levels of nonpharmacological methods and the most used method was herbal methods, while methods used other than nonpharmacological methods were massage, exercise, hot application and handicraft, listening to music and drinking too much water.