Benlik Yitimi Ölçeği'nin Türkçe formunun şizofreni hastaları için psikometrik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of psychometric properties of the Turkish form of Modified Engulfment Scale for schizophrenia patients
  1. Tez No: 538872
  2. Yazar: SEHER KAŞLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİME BADEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: şizofreni, psikometrik özellikler, benlik kavramı, benlik yitimi, hemşirelik, schizophrenia, psychometric properties, self-concept, engulfment, nursing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı Benlik Yitimi Ölçeği' nin Türkçe Formunun psikometrik özelliklerinin ve hastaların benlik yitimleri ile demografik özellikleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, Antalya ili Akdeniz Üniversitesi Psikiyatri Gündüz Hastanesi'nde, Kasım 2017-Temmuz 2018 tarih aralığında 162 şizofreni hastası ile gerçekleştirilmiş ilişkisel bir çalışmadır. Araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için, ölçeği geliştiren yazarlardan e-posta yoluyla, etik kuruldan, kurumdan ve katılan hastalardan yazılı olarak izin alınmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Benlik Yitimi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Benlik Yitimi Ölçeği orijinalinde 5'li likert tipi, alt boyutları olmayan 30 maddelik bir ölçektir.Verilerin analizinde açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi, Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Açımlayıcı faktör analizi ile orijinal ölçeğin faktör yapısı sınanmış, ölçeğin Türkçe formunun üç faktörlü 25 maddelik bir yapıda olduğu değerlendirilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi ile ölçeğin üç faktörlü yapısı için ekstra kanıt elde edilmiştir. Üç faktörlü yapı; benlik kavramında değişim, tedaviye inanç ve gelecek beklentisi alt boyutlarını içermektedir. Pearson momentler çarpımı sonucu, alt ölçekler arasında düşük ve orta düzey, alt ölçekler ile ölçek toplam puanları arasında ise orta ve yüksek düzey korelasyon katsayılarına ulaşılmıştır. İç tutarlılık güvenirlik katsayıları benlik kavramında değişim, tedaviye inanç, gelecek beklentisi ve ölçek toplamı için sırasıyla, .86, .63, .66, .86 olarak bulunmuştur. Test tekrar test sonucu elde edilen kararlılık katsayıları ise benlik kavramında değişim, tedaviye inanç, gelecek beklentisi ve ölçek toplamı için sırasıyla; .80, .54, .81 ve .83 olarak bulunmuştur. Sonuç: Benlik Yitimi Ölçeği'nin Türkçe formunun benlik kavramında değişim, tedaviye inanç ve gelecek beklentisi şeklinde üç faktörlü yapıda olduğu ve psikometrik ölçümleri sonucunda, Türk toplumunda şizofreni hastaları için uygulanabilir olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to determine psychometric properties of the Turkish form of Modified Engulfment Scale. Method: This relational study was conducted with 162 schizophrenia patients in Antalya province Akdeniz University Psychiatry Daytime Hospital between November 2017 and July 2018. For performing the study, permission was received from the author who developed the scale via email, approval from the ethics committee, and written consent from the participants. Data were collected with Personal Information Form and Modified Engulfment Scale. The original form of Modified Engulfment Scale consists of 30 items in 5 Likert type without subdimensions. Data were analyzed using exploratory and confirmatory factor analysis, correlation analysis, and Cronbach alpha reliability coefficient method. Results: Factor construct of the scale was tested with exploratory factor analysis, and the Turkish form of the scale was evaluated as a 3-factor construct with 25 questions. Extra evidence was obtained for three-factor construct of the scale using confirmatory factor analysis. Three-factor construct includes change, believe in treatment, and future expectation subdimensions. As a result of Pearson product-moment, low and moderate correlation coefficients were obtained between subscales, and moderate and high correlation coefficients were achieved between the subscales and total score of the scale. Internal consistency reliability coefficients were found as .86, .63., .66 and .86 for change, believe in treatment, and future expectation and total scale, respectively. Stability factors obtained with test-retest were found as .80, .54, .81 and .83 for change, believe in treatment, and future expectation and total scale, respectively. Conclusion: It was found that the Turkish form of Modified Engulfment Scale has three-factor construct as change, believe in treatment, and future expectation, and as the result of psychometric measurements, the scale was found to be applicable for schizophrenia patients in Turkish population.