Ambalaj atıklarından ısı yalıtım malzemesi üretimi
Thermal insulation material production from packaging wastes
- Tez No: 538980
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİDE BANAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN GÜNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Packaging waste, LDPE, Foaming agents, Thermal insulation material, Life cycle assesment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Hızlı tüketim alışkanlıkları, ambalaj atıklarının oluşumunu beraberinde getirmiştir. Bu nedenle, ambalaj atığı miktarını en aza indirmek için, farklı kullanım alanları geliştirilerek geri dönüşümün payı arttırılmalıdır. Bu çalışmada, Atık Düşük Yoğunluklu Polietilen (LDPE) ambalajlar kullanılarak ham atık LDPE ve farklı oranlarda atık/ham LDPE (90/10, 80/20, 70/30, 60/40 ve 50/50) karışımlarından ısı yalıtım malzemesi üretilmiştir. Köpükleştirme çalışmalarında çevre dostu köpükleştirme ajanları olan sodyum bikarbonat ve sitrik asit kullanılmıştır. Numunelerin ısı yalıtım potansiyelleri; ısıl iletkenlik, yoğunluk, su emme ölçümleri ile belirlenmiştir. Isı iletkenlik sonuçları atık, karışım (90/10) ve ham numuneler için sırasıyla 0,043 W/mK, 0,046 W/mK ve 0,061 W/mK'dir. Bu sonuçlar atık ve karışım numunesinin (90/10), ham LDPE numunesine oranla daha fazla ısı yalıtım malzemesi kullanma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Numunelerin gözenek yapıları da bir stereo mikroskopla incelenmiştir. Yalıtım malzemesine alev geciktirici özellikler sağlamak için atık malzemelerle daldırarak kaplama tekniği kullanılmıştır. Laboratuvardaki ön denemelerde atık kil ve borik asit (AK/BA) 102 saniye ile en iyi sonucu vermiştir. Isı yalıtım malzemesi yanma testi olan LOI sonuçlarına göre (>60) ekstra alev geciktirici sınıfındadır. Ayrıca, atık LDPE ısı yalıtım malzemesi ve ticari ısı yalıtım malzemelerinin çevresel etkilerinin yaşam döngüsü analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fast consumption habits have brought about the formation of packaging waste. For that reason, to minimize the amount of packaging waste, the share of recycling should be increased by developing different utilization areas. In this study, thermal insulation material was produced from raw waste LDPE and waste/virgin LDPE (90/10, 80/20, 70/30, 60/40 ve 50/50) mixtures at different rates by using Waste Low Density Polyethylene (LDPE) packages. In the foaming studies, sodium bicarbonate and citric acid, which are environmentally friendly foaming agents, were used. Thermal insulation potentials of the samples were determined by thermal conductivity density, water absorption measurements. The thermal conductivity results were 0.043 W/m·K, 0.046 W/m·K and 0.061 W/m·K for waste, mixture (90/10) and virgin samples, respectively. These results show that the waste and mixture sample (90/10) have more using potential of thermal insulation material than the virgin LDPE sample. The pore structures of the samples were also examined with a stereo microscope. In order to provide flame retardant properties to the insulation material, dip coating technique was used with the waste material. In the preliminary experiments in the laboratory, waste clay and boric acid (AK/BA) gave the best result with 102 seconds. The thermal insulation material is in the extra flame retardant class according to the LOI results (>60), which is the combustion test. In addition, the life cycle analysis of the environmental impact of waste LDPE thermal insulation material and commercial thermal insulation materials has been made.