Beyoğlu ilçesi ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama çalışmasının değerlendirilmesi
Evaluation of collection of packaging wastes in Beyoğlu district
  1. Tez No: 276053
  2. Yazar: YELDA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİM ÖNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ambalaj atıkları, Beyoğlu Belediyesi, Yeniden kullanım, Geri kazanım, Ayrı toplama, Packing waste, Beyoğlu Municipality, Reuse, Reduce, Separate collection
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ambalaj atıklarının çevreye zarar verecek şekilde, alıcı ortama bırakılmasını önlemek için ambalaj atıklarının tekrar kullanımı, geri dönüşümü ve geri kazanımı yoluna gidilmelidir. Bu sistemin işleyişi kaynakta ambalaj atıklarının, evsel atıklardan ayrı olarak biriktirerek toplama sistemine verilmesi ile başlamaktadır.Kaynağında ayrı toplama projesinin ilk basamağını halkı bilinçlendirme çalışması kapsar ve son aşamada bilgilendirme yapılan yerlerde uygulamaya geçilerek, sistemin sürekliliği sağlanmaya çalışılır. Atık yönetim hiyerarşisinin en önemli basamağı hiç şüphesiz ki geri kazanımdır. Geri kazanım doğal kaynakları korur ve çevreye bırakılan katı atık miktarını azaltır.Bu tez, Beyoğlu ilçesinde ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasının ?Ambalaj Atıkları Yönetim Planı? çerçevesinde değerlendirilmesi ve ilçede ambalaj atıklarının, nerede, nasıl, ne zaman ve ne tür bir toplama sistemi ile toplandığı hakkında genel bilgiler vermektedir. Geri kazanım projesi uygulamasının Beyoğlu ilçe örneği incelenerek maliyet ve çevresel açıdan değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The management of packaging materials (i.e. recovery and recycling of packaging waste) aims to minimize the impact of packaging waste on the environment; hence packaging wastes should be accumulated separately from domestic waste at source.Public awareness is required for providing of system continuity that is occoured first step of recovery project. Recovery is the most important part of waste management hierarchy. The recycle of packing materials saves natural resources and reduces solid waste quantity.The aim of this thesis to evaluate separate collection of packing waste materials according to Packing Waste Management Plan. Plan gives information about collection system of packing waste. Recovery project conducted by the local authority in Beyoğlu District of Istanbul in aspect of environmental and economical view.