Katı atıkların biodrying (biyo-kurutma) yöntemiyle hacimlerinin azaltılması
Solid waste volume reduction by biodrying (bio-drying) method
  1. Tez No: 343560
  2. Yazar: ŞEVKET TULUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MELAYİB BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık Hacim Azaltımı, Biyo-kurutma, Katı Atık, Katı Atık Bertarafı, Waste Reduction, Biodrying, Solid Waste, Solid Waste Disposal
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Hayat standartlarının yükselmesi, sanayi ve teknolojinin ilerlemesi, hızlı nüfus artışı ile yeni ambalaj malzemelerin geliştirilmesi hem insan başına günde üretilen atık miktarını hem de atıkların bileşiminin büyük ölçüde değişmesine yol açmaktadır. Günümüzde katı atıkların bertarafı genellikle üç temel yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemler; depolama metodu, yakma metodu ve kompost metodudur. Bu çalışmada yeni bir bertaraf yöntemi olan Biyo-kurutma (Biodrying) Metodu kullanılmıştır. Evsel katı atıkların“Biyo-kurutma”yöntemi ile (nem) su içeriklerinin azaltılmasını laboratuvar şartlarında süre, sıcaklık ve hava ihtiyacı izlenerek incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar Aksaray Üniversitesi Merkez Yemekhanesi'nden alınan örneklere uygulanmıştır. Kurutma işlemi sonuçları nem, hacim, ağırlık azalımı ve atığın enerji kapasitesi açısından incelenmiştir Laboratuvar şartlarında uygulanan Biyo-kurutma işlemi için en verimli sonuçlar; 13 gün sonunda, 50 °C sıcaklıkta hava verilmesi halinde gözlenmiştir. Bu şartların Aksaray Üniversitesi Merkez Yemekhane atıklarına uygulanması halinde %62,7 hacim, %63,33 kütle kaybı ve kurutma sonrası bir kilogram evsel atığın yakılması sonucunda 4680 kcal/kg ısı enerjisi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in quality of life, the progress of industry and technology, not only the development of new packing materials with the rapid population growth cause increase of the daily personal waste production both also the change of the composition of the waste. Nowadays, solid wastes are generally disposed by three conventianal methods. Those are the Landfilling Method, Incineration Method and Composting Method. In this study, a new method- biodrying method- was used. The most suitable duration, temperature conditions and air requirements for the domestic wastes prepared under laboratory conditions have been determined. The samples collected from Aksaray University Central Cafeteria was used in the study. The results of the drying process are analyzed in terms of moisture mass decrease and production of energy from waste. For the most efficient results from the drying process under laboratory conditions were observed at the end of 13 days, when 50 °C air was given. When the optimum conditions were applied to the waste from Aksaray University Central Cafeteria 62.7% volume and 63.33% mass decreases were obtained, as the 4680 kcal/kg calorific value was achieved for one kg of waste.