Merkez sol ve kimlik siyaseti: Eskişehir'de CHP örneği
Center left and identity politics: Case of CHP in Eskisehir
- Tez No: 538982
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN UÇAR KOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kimlik Siyaseti, Sınıf Siyaseti, Sosyal Demokrasi, Toplumsal Bölünmeler, Eskişehir, CHP, Identity Politics, Politics of Class, Social Democracy, Communal Subversions, Eskişehir, CHP
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Modern dönemde ortaya çıkan toplumsal bölünmelerin devlet ve siyasal partiler üzerindeki yansıması, yükselen kimlik siyaseti ile yeni bir boyut kazanmıştır. Toplumdaki ekonomik bölünmeler temelinde ortaya çıkan sosyal demokrasi, yeni toplumsal bölünme tipi olarak yükselen kimliklere karşı doğası gereği etkili bir politika üretememiştir. Bu durum sosyal demokrasinin eski ve yeni toplumsal bölünmeleri siyasi hattına entegre etme konusunda yaşadığı krizi ifade etmektedir. Bu çalışmada, kendisini sosyal demokrat bir parti olarak tanımlayan CHP'nin, Eskişehir bağlamında sosyal demokrasinin bu krizi çerçevesinde kimlik siyaseti ile ilişkisi incelenmiştir. Gerçekleştirilen saha araştırması beş tema çerçevesinde analiz edilmiştir. Birinci olarak partiye bağlılık ekseninde, oy verme davranışı şehirdeki alt-kimlik grupları ile ilişkilendirildiğinde Alevilerin partiye en fazla oy veren grubu oluşturduğu söylenebilir. İkinci olarak, partinin şehirdeki alt-kimlik grupları ile ilişkisi çerçevesinde; mikro kapsamda üretilen proje ve araçlar ile aday belirleme ve parti politikaları süreçlerine alt-kimliklerin katılımını sağlayacak mekanizmaların yeterli düzeyde olmadığı söylenebilir. Üçüncüsü, parti içinde, Kürt sorununa ilişkin atılacak adımlara karşı sosyal demokrasinin gereği olarak, ulusalcı çizginin yerine çok-kültürcü ögeleri barındıran bir perspektifin varlığından söz edilebilir. Dördüncü olarak, parti içi süreçlerde kültürel kimliklerin etkili olmadığı fakat tamamen yadsınmasının da mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Son olarak, Eskişehir'de CHP'nin yeni toplumsal bölünmelere duyarlı bir politik ve ideolojik çizgisini, sosyal demokrasi anlayışına entegre etmeyi desteklediği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The reflection of communal subversions, which have emerged in the modern era, on state and political parties has acquired a new dimension with the emerging identity politics. Stemming from the economic subversions in the society, social democracy failed by its very nature to produce an effective policy against emerging identities as a novel type of communal subversion, which denotes the crisis social democracy faced with in integrating the old and the new communal subversions into its political line. This study examines the relationship between the Republican People's Party (CHP), and the identity politics within the framework of the crisis of social democracy in the context of Eskişehir. The case study was analyzed under five themes. First, association of the voting behavior with the sub-groups in the city revealed that the Alevis constituted the group with the highest rate of pro-CHP votes. Second, the mechanisms to ensure participation of sub-identities in the processes of member selection and party policies through projects and instruments created within a micro scope can be said to be inadequate. Third, it is possible to claim that a perspective exists within the party which contains multi-cultural elements rather than the nationalist line as to the actions to be taken concerning the Kurdish question as a requisite of social democracy. Fourth, cultural identities were found to be not influential but not possible to completely ignore either. Finally, in Eskişehir, CHP supports an integrating political and ideological restructuring response to emerging communal subversions into the understanding of social democracy.