Credit use and analysis in agricultural enterprises; the case study of Tirana / Albania
Tarım işletmelerinde kredi kullanım durumu ve analizi; Arnavutluk-Tiran örneği
- Tez No: 539014
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT DİREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Kredileri, Finansman, Resmi Krediler, Kayıt Dışı Krediler, Lojistik Regresyon Analizi, Agricultural Credit, Finance, Formal Credit, Informal Credit, Logistic Regression Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, Arnavutluk'ta çiftçilerin kredi talebi ve finansal hizmetler üzerindeki sosyo-demografik ve sosyo-ekonomik faktörlerin analizi yapılmıştır. Araştırma Arnavutluk'ta, Tiran bölgesindeki çiftçilerin kredi kullanımı ile sosyo-demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek için yapılmıştır. Çalışmanın asıl verileri 67 tarım işletmesinden yüz yüze görüşme yoluyla yapılan anketlerden elde edilmiştir. Anket, araştırma alanında resmi veya gayri resmi kredi kullanan çiftçiler hakkında bilgi toplamak için dört bölüm halinde düzenlenmiştir. Anketlerden elde edilen veriler, lojistik regresyon analizi kullanılarak, analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlara göre, Arnavutluk'ta ekonomik yapıya küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) hâkimdir. Bu nedenle ülkedeki kredi pazarına KOBİ'ler hâkimdir. Tarım sektöründe de küçük tarım işletmelerinin yaygın olması bunların kredi kullanma konularında zayıf kalmasına neden olmaktadır. Arnavutluk'ta tarım işletmelerinin çoğu (%51) 11-15 da arasındadır. Bu işletmeler toplam kredi kaynaklarının yalnızca %1'ini kullanmaktadırlar. Çiftçilerin kredi kullanma konularında da bazı eksiklikleri bulunmaktadır. Bu eksikliklerinin içinde en temel olanı ise çiftçilerin finansal ve yönetsel bilgi eksikliğidir. Çiftçilerin 56-65 yaş aralığında olması (%49); çiftliklerin sadece %22'sinin resmen tescil edilmesi nedenleri ile resmi kredi kaynaklarının kullanımı sınırlıdır. Kredi kullanan çiftçilerin %42'si resmi kredi kaynaklarını kullanırken, %52'si gayri resmi kredi kaynaklarına yönelmişlerdir. Çiftçilerin kredi kullanımına etki eden sosyo-demografik ve sosyo-ekonomik özellikler bakımından yapılan Lojistik regresyon analizinde, eğitim durumu, tarımsal tecrübe, iş durumu ve yıllık maliyet gibi bazı değişkenlerin etkisinin olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, çiftliklerin büyüklüğünü ve çiftçiler arasındaki işbirliğini artırmak önemlidir. Tarım sektörüne devlet tarafından sağlanan desteği artırmak, gençlerin ve yeni yatırımcıların ilgisini çekmek, çiftçilere finansal ve yönetsel eğitim sağlamak için tarım politikaları ve programları geliştirilmesi gerekmektedir. Çiftliklerin resmi olarak tescilli olması, tarım sektörüne sunulan mali kaynakların daha yüksek olması ve kredilerdeki faiz oranlarının düşürülmesi gerekmektedir. Ayrıca, tarımın rekabet gücünü korumak için sürdürülebilir bir tarım politikasının uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has conducted an analysis of the socio-demographic and socio-economic factors' impact on farmers' credit demand and financial services in the Albanian agricultural sector. The study was conducted to determine whether there is a relationship between credit utilization and socio-demographic and socio-economic characteristics of farmers in the region of Tirana / Albania. The original data of the study were obtained from the questionnaires which were conducted through face-to-face interviews with the owners of 67 farms. The questionnaire was organized in four parts to gather information about the farmers who use formal or informal credit in the research area. Statistical analysis was done to the data collected from questionnaires. Logistic regression was used to analyze data. According to the results, the Albanian market is dominated by agricultural small and medium enterprises (SMEs). The fact that small agricultural enterprises are widespread in the agricultural sector causes them weakness in the use of credit. More than half of farms (51%) have between 11-15 da. Only 1% of the total financial capital goes to the agricultural sector. Farmers also have some shortcomings in using credit. The most basic of these shortcomings is the lack of financial and managerial knowledge. Farmers' age (49%) is between the age 56-65 years old; only 22% of farms were officially registered; 42% are using agricultural formal credit, and 52% are using agricultural informal credit as a financial source for their activity. In the logistic regression analysis conducted in terms of socio-demographic and socio-economic characteristics affecting farmers' credit usage, some variables such as educational status, agricultural experience, the status of the business and annual cost were determined to have effect. As a result, is really important to increase the size of farms and cooperation between farmers. Agricultural sector should be supported more by the state, agricultural policies and programs should be developed to increase the interest of youth, attract young investors and to provide financial and managerial training to farmers. Farms should be officially registered, the financial capital offered to the agricultural sector should be higher and the interest rates of loans decrease. In addition, it is recommended that a sustainable agricultural policy should be implemented in order to maintain the competitive power of agriculture.