Gebe kadınlarda birinci, ikinci ve üçüncü trimesterde kulak burun boğaz değişikliklerinin araştırılması
Investigation of ear, nose and throat changes i̇n first, second and third trimester of pregnant women
  1. Tez No: 539086
  2. Yazar: DERYA CEBECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ALPER AKCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: gebelik, hormonal değişim, nazal değişiklikler, otolojik değişiklikler, pregnancy, hormonal change, nasal changes, otological changes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Gebelikle ilişkili metabolik, endokrinolojik ve fizyolojik değişiklikler her organ sistemini bir dereceye kadar etkilemektedir. Bu değişikliklerin çoğu baş ve boyun bölgesinde semptomlara yol açmaktadır ve kulak burun boğaz hekimleri tarafından takibi ve tedavisi gereken bozukluklar yaygın görülmektedir. Kulak burun boğaz hekiminin hamilelikle ilgili fizyolojik değişiklikleri ve bu değişikliklerin baş ve boyunda nasıl ortaya çıktığını bilmesi önemlidir. Gebelikle beraber ortaya çıkan ya da önceden var olup gebelikle beraber şiddetini arttıran bu bozuklukların tanı ve yönetimi hala karmaşıklığını sürdürmektedir. Özellikle tedavi verilirken, anne ve fetüs için oluşabilecek tehlikeli yan etkilere dikkat edilmelidir. Bu çalışma Eylül 2017 – Eylül 2018 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde, Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinden tarafımıza yönlendirilen 18 ile 40 yaş aralığındaki yeni tanı gebeler ile yapıldı. Çalışma süresince 22 hastanın üç trimester boyunca kulak burun boğaz ile ilgili muayeneleri yapıldı. Kontrol grubu da doğurganlık döneminde olup, gebelik tanısı bulunmayan sağlıklı 22 bayandan oluşturuldu. Gebelere üç trimester boyunca periyodik olarak kulak burun boğaz muayeneleri, saf ses odyometrisi, timpanometri, nazal mukosilier klirens süresi ölçümü yapıldı ve Tinnitusun subjektif algı seviyesi için Görsel Analog Ölçeği (GAÖ), Alerjik Rinokonjuktivit Yaşam Kalitesi Anketi, Gebelikte kusma-bulantı değerlendirme skalası uygulandı. Kontrol grubuna ise bir kez olmak üzere kulak burun boğaz muayeneleri, saf ses odyometrisi, timpanometri, nazal mukosilier klirens süresi ölçümü yapıldı. Gebelerin üç trimesterde elde edilen değerleri kendi aralarında kıyaslanırken, kontrol grubu ile birinci trimester verileri karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
The metabolic, endocrinological and physiological changes associated with pregnancy affect each organ system to some extent. Most of these changes lead to symptoms in the head and neck region, and disorders that need to be followed and treated by otolaryngologists are common. It is important that the otolaryngologist knows physiological changes related to pregnancy and how these changes occur in the head and neck. Diagnosis and management of these disorders, which occur together with pregnancy or increase severity together with pregnancy, is still complex. Particular attention should be paid to the dangerous side effects that may occur for the mother and the fetus. This study was performed between September 2017 and September 2018 in Düzce University Medical Faculty Otorhinolaryngology Clinic. Newly diagnosed 22 women between the ages of 18 and 40 were referred to us by the Department of Obstetrics and Gynecology. The control group consisted of 22 healthy women who were in the fertility period and who were not diagnosed with pregnancy. Ear-nose-throat examinations, pure voice audiometry, tympanometry, nasal mucociliary clearance period were measured and The level of subjective perception of tinnitus measurement = Visual analog scale (VAS), Allergic Rhinoconjunctivitis Quality of Life Questionnaire (RQLQ), the Pregnancy-Unique Quantification of Emesis and Nausea (PUQE) score tests were performed periodically in three trimesters. In the control group, ear nose throat examinations, pure voice audiometry, tympanometry and nasal mucociliary clearance time were measured once. The results obtained from the three trimesters of pregnant women were compared among themselves and control group and first trimester data were compared.