Gebelik evrelerinin ses kalitesine etkisinin akustik, aerodinamik ve subjektif yöntemlerle incelenmesi
Evaluation of the pregnancy trimesters on voice quality by aqoustic,aerodynamic and subjective methods
- Tez No: 757694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER NECATİ DEVELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: AVQIV2-TR, Gebelik, Larinks, Ses, AVQIV2-TR, Pregnancy, Larynx, Voice
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Gebelik; anatomik, fizyolojik, metabolik ve mental birçok değişiklikle karakterize benzersiz bir dönemdir. Ses üretimi ve özellikleri de bu değişikliklerden etkilenebilir. Bu çalışmada, gebeliğin farklı trimesterleri ile gebe olmayan kadınların ses özellikleri ve sorunlarının karşılaştırılması amaçlandı. Gereç-Yöntem: Prospektif tanımlayıcı klinik tasarımdaki bu araştırma, İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tek merkezde gerçekleştirilmiştir. Gebe ve gebe olmayan sağlıklı kadınların subjektif ve objektif ses değerlendirmesi yapıldı. Rijit endoskop ve VLS kullanılarak larenks muayenesi yapıldı ve RBS skalası ile reflü skorlaması yapıldı. Akustik ölçümleri değerlendirmek için uzatılmış ünlü üretimi ile elde edilen ses kayıtları PRAAT programı ile analiz edildi. Ses problemlerinin subjektif ve objektif olarak değerlendirilmesi için VHI-10 ve AVQIv2 kullanıldı. Gruplar arasında temel frekans (Fo), Jitter yüzdesi (Jitt), Shimmer yüzdesi (Shim), harmonik-gürültü oranı (HNR), maksimum fonasyon zamanı (MFZ), VHI-10 ve AVQIv2 skorları karşılaştırıldı. Bulgular: Jitter skorları, kontrol ve ikinci trimester gruplarında üçüncü trimester gebe kadınlara göre anlamlı olarak daha düşüktü. Shimmer skorları kontrol grubunda birinci ve üçüncü trimester gebeliklerine göre ve ikinci trimesterde üçüncü trimester gebeliklerine göre anlamlı derecede düşüktü. MFZ, üçüncü trimesterde diğer tüm gruplara göre ve ikinci trimester grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. Üçüncü trimester gebelerde HNR skorları kontrol grubuna göre anlamlı düşüktü. VHI-10 ve AVQIv2, kontrol grubunda tüm gebelik gruplarına göre anlamlı derecede düşüktü. F0 tüm gruplarda benzerdi. Sonuç: Sesin akustik parametreleri ve subjektif özellikleri hamilelik sırasında özellikle üçüncü trimesterde bozulabilir. Gebeliğin farklı dönemleri arasında bu parametreler arasında farklılıklar olabilir. Kanıta dayalı önerilere göre kilo alımını sınırlamak, mide bulantısı, kusma ve gastroözofageal reflünün uygun yönetimi ve nefes egzersizleri, özellikle MFZ olmak üzere ses parametrelerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pregnancy is a unique period characterized by many anatomical, physiological, metabolic and mental changes. Voice production and characteristics can also be affected by these changes. In this study, it was aimed to compare voice characteristics and problems between different trimesters of pregnancy and non-pregnant women. Materials and Methods: This research in a prospective descriptive clinical design was carried out in a single center at Istanbul Health Sciences University Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital. Subjective and objective voice evaluation of pregnant women and healthy non-pregnant women was performed. Larynx examination was performed using a rigid endoscope and VLS, and reflux scoring was done with the RFS scale. Sound recordings of continuous vowels were analyzed by PRAAT programme to evaluate acoustic measurements. VHI-10 and AVQIv2 were used for subjective and objective evaluation of voice problems. Fundamental frequency (fo), Jitter percentage (Jitt), Shimmer percentage (Shim), harmonic-noise ratio (HNR), maximum phonation time (MPT), VHI-10 and AVQIv2 scores were compared between groups. Results: Jitter scores were significantly lower in the control and second trimester groups than in the third trimester pregnant women. Shimmer scores were significantly lower in the control group than in the first and third trimester pregnancies, and in the second trimester than in the third trimester pregnancies. MPT was significantly lower in the third trimester than in all other groups, and in the second trimester group than in the control group. HNR scores in third trimester pregnant women were lower than the control group. VHI-10 and AVQIv2 were significantly lower in the control group than in all pregnancy groups. F0 was similar in all groups. Conclusion: Acoustic parameters and subjective characteristics of the voice may deteriorate during pregnancy, especially in the third trimester. There may be differences between these parameters between different periods of pregnancy. Limiting weight gain according to evidence-based recommendations, appropriate management of nausea, vomiting and gastroesophageal reflux, and breathing exercises can help improve voice parameters, especially MPT.