Enginarda (Cynara scolymus L.) farklı sıcaklık rejimlerinin fide kalitesi üzerine etkileri
Effects of different temperature regimes on seedling quality of artichoke (Cynara scolymus L.)
- Tez No: 539091
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Enginar, Çeşit, Gelişme Sıcaklığı, Artichoke, Cultivar, Growth Temperature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Enginar, hem tohumla hem de vejetatif yöntemlerle çoğaltılmaktadır. Ancak, vejetatif çoğaltımda taşınımı daha yoğun olan Verticillium ve enginar latent virüsü (ArLV) hastalıkları gibi patojenler ciddi anlamda verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Ayrıca, tek yıllık olarak ve tohumdan yetiştirilen çeşitlerin çok yıllık çeşitlere oranla verimlerinin ve baş kalitelerinin daha yüksek olduğu da bilinmektedir. Türkiye'de fide ile çoğaltımda fide dikimleri sonbahar yetiştiriciliği için Ağustos–Eylül ve bahar yetiştiriciliği için Nisan-Mayıs aylarında yapılmaktadır. Bu tarihlerde kaliteli fide elde etmede bazı sorunların oluştuğu bilinmektedir. Çalışma bu sorunun muhtemel nedenlerini ortaya koymak ve çözüm önerilerinde bulunmak için Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü iklim odalarında yürütülmüştür. Bu bağlamda Sakız, Bayrampaşa, Green Globe ve Romanesco standart enginar çeşitleri 15 oC, 25 oC ve 35 0C sıcaklıklarda yetiştirilmiş ve fide gelişim parametreleri incelenerek farklılıklar ortaya konulmuştur. Genel olarak, fide gelişim özellikleri açısından en uygun ortalama sıcaklığın 15 0C olduğu görülmüştür. Fide kalitesinde çeşitlere göre farklılıklar oluşmuştur. Özellikle Türkiye de yaygın yetiştiriciliği olan Sakız ve Bayrampaşa çeşitlerinin fide gelişim parametrelerinde Romanesco ve Green Globe çeşitlerine göre daha düşük performans gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Artichoke is grown by both seed and vegetative methods. However, due to pathogens such as Verticillium and Artichoke latent virus (ArLV) diseases which are denser in vegetative reproduction, they cause serious loss of yield and quality. It is known that the yields and head qualities of the cultivars grown as annual and seeded are higher than the perennial cultivars. Seedling planting is done in August-September and April-May in Turkey. It is known that some problems occurred in obtaining high-quality seedlings on these dates. The study was carried out in the growth chambers of the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Selcuk to reveal reasons of this problem and suggest solutions. In this context, seedlings of in Sakız, Bayrampaşa, Green Globe and Romanesco standart artichoke cultivars were grown at 15, 25 and 35 0C temperatures and seedling growth parameters were measured and differences were determined. In general, optimum growth temperature in point of seedling growth characteristics was 15 0C. Seedling quality according to varieties has occurred. Especially, Sakız and Bayrampaşa which are Turkish cultivars showed a worse performance than Romanesco and Green Globe in seedling growth parameters.