Acil serviste akut koroner sendrom tanısı konulan hastalarda oksidan ve antioksidan düzeylerinin bakılması
Oxidant and antioxidant levels in patients diagnosed acute coronary syndrome in emergency department
- Tez No: 539195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN KOZACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Sendrom, total oksidan ve antioksidan düzeyleri, koroner anjiyografi, Acute Coronary Syndrome, total oxidant and antioxidant levels, coronary angiography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
“Acil Serviste Akut Koroner Sendrom Tanısı Konulan Hastalarda Oksidan ve Antioksidan Düzeylerinin Bakılması”Amaç: Bu çalışmada, acil serviste akut koroner sendrom (AKS) ön tanısı alan ve kardiyoloji kliniği tarafından koroner anjiyografi (KAG) yapılan hastaların, KAG sonuçları ile iskemik modifiye albumin (İMA) ve İMA/albumin oranı (İMAR), Total Antioksidan Seviye (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS), Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) ve Troponin T düzeylerinin karşılaştırılması amaçlandı. Metod: Çalışmamız Nisan 2018 ve Ocak 2019 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde yapıldı. Çalışmaya acil serviste AKS ön tanısı alan ve KAG planlanan hastalar ile kontrol grubu olarak sağlıklı gönüllüler alındı. Çalışmadan önce standart hasta kayıt formu oluşturuldu ve hastaların demografik verileri, EKG bulguları ve laboratuvar sonuçları ile KAG raporları kaydedildi. Acil servise ilk başvuru anında alınan kanda total oksidan, total antioksidan düzeyleri (TAS, TOS, OSI, İMA, İMAR) çalışıldı. Bulgular: Çalışmamıza AKS ön tanılı 125 hasta ve 52 sağlıklı gönüllü alındı. Hastalar ile sağlıklı gönüllüler karşılaştırıldığında, hastaların TAS değerleri düşerken, TOS, OSİ, İMA ve İMAR değerlerinin yükseldiği saptandı. Hastaların 23'ü (%18) kararsız anjina (KA), 42'si (%34) ST eleve miyokart enfarktüsü (STEMI), 60'ı (%48) ST elevasyonsuz miyokart enfarktüsü (NSTEMI) tanısı ile koroner yoğun bakım ünitesine yatırıldı. TAS düzeyi STEMI hastalarında daha yüksek iken TOS, OSİ, İMA ve İMAR düzeyinde farklılık bulunmadı. KAG sonuçlarına göre hastaların 34'ünde (%27) %50'nin altında, 91'inde (%73) %50 ve üzeri darlık vardı. KAG sonucu ile TAS, TOS, OSİ, İMA ve İMAR düzeyleri arasında fark gözlenmedi. Sonuç: AKS düşünülen hastalarda TAS, TOS, OSİ, İMA ve İMAR düzeyleri değişmektedir. TAS seviyesi iskeminin erken döneminde daha yüksek iken zaman içinde seviyesi azalmaktadır. Ayrıca TAS, TOS, OSİ, İMA ve İMAR düzeyleri KAG'de tıkanıklığın şiddetini göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
“Oxidant And Antioxidant Levels in Patients Diagnosed Acute Coronary Syndrome in Emergency Department”Aim: In this study we aimed to compare total oxidant (TOS) levels, ischemia modified albumin (IMA) levels, troponin T levels, Oxidative Stress Index (OSI) and IMA/albumin ratio in patients who were diagnosed with acute coronary syndrome (ACS) in emergency department and underwent coronary angiography (CAG) by the cardiology clinic. Method: Our study was conducted between April 2018 and January 2019 in Emergency Department of Antalya Education and Research Hospital. The study included patients who were diagnosed with ACS in the emergency department and were scheduled for CAG, and healthy volunteers as control group. Before the study, a standard study form was created and demographic dataset, ECG characteristic, laboratory test results and CAG reports were recorded. Total oxidant and antioxidant levels (TAS, TOS, OSI, IMA, IMAR) were analysed at the time of admission to the emergency department. Results: One hundred and twenty-five patients with ACS and 52 healthy volunteers were included in the study. Compared the patients and the healthy volunteers, it was determined that the TAS values of the patients decreased, while the values of TOS, OSI, IMA and IMAR were increased. While TAS level was higher in STEMI patients, there were no difference in TOS, OSI, IMA and IMAR levels. According to the reports of CAG, 34 (27%) of the patients had less than 50% and 91 (73%) of stenosis 50% and over. No difference were observed between the coronery artery stenosis and TAS, TOS, OSI, IMA and IMAR levels. Discussion: The levels of TAS, TOS, OSI, IMA and IMAR change in patients with AKS. While the level of TAS is higher in the early period of ischemia, its level decreases in time. In addition, the levels of TAS, TOS, OSI, IMP and IMAR do not demonstrate the severity of stenosis in CAG.