Menopozun beden algısı ve depresif semptomlara olan etkisinin araştırılması
Evaluation of the effect of menopause on body image and depressive symtoms
- Tez No: 539211
- Danışmanlar: UZMAN IŞIK GÖNENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Menopoz, beden algısı, depresyon, sosyal fizik kaygı, çok yönlü beden-benlik/öz ilişki ölçeği, Menopause, body perception, depression, social physique anxiety, Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı menopoz öncesi ve sonrası dönemdeki kadınların beden algısı ve depresif semptomlar açısından karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, 23.10.2018 ile 23.01.2019 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran, araştırma kriterlerine uyan, 328 kadın gönüllüyle yapılmıştır. Gönüllülere demografik özelliklerini içeren bir bilgi formu ile ruhsal sağlık durumlarını değerlendirmek için Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HADS), beden algılarını değerlendirmek için Beden Bölgelerinden ve Özelliklerinden Hoşnut Olma Ölçeği (BÖHÖ), Sosyal Fizik Kaygı Envanteri (SFKE) ve Çok Yönlü Beden-Benlik/Öz İlişki Ölçeği (MBSRQ) uygulandı. İstatistiksel analizler için NCSS 2007 programı kullanıldı. Anlamlılık p0,05). SFKE“olumsuz değerlendirilme beklentisi”alt boyut puanları postmenopozal dönemdeki katılımcılarda anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur (p=0,021; p0,05). BÖHÖ“beden elemanları”alt boyut puanları postmenopozal dönemdeki kadınlarda anlamlı düzeyde daha düşüktür (p=0,049; p0,05). Kadınların sosyodemografik özellikleri ile BÖHÖ- MBSRQ alt grupları kıyaslanmış, beden algısının; menopozal dönemde olup olmamaya, yaşa, medeni duruma, doğum sayısına, çalışma durumuna, ekonomik duruma, kronik hastalık varlığına, egzersiz durumuna göre fark etmediği bulunmuştur (p>0,05). Sonuç: Kadınların genel beden algılarının olumsuz olmadığı, menopozu beden algılarını tehdit edici bir durum olarak algılamadıkları, menopoz öncesi ve sonrası depresif belirtiler bakımından farklılık olmadığı saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to compare pre-menopausal and post-menopausal women in terms of perception of body perception and depressive symptoms. Materials and Methods: Our study was conducted between October 23, 2018 and January 23, 2019 in the Family Medicine outpatient clinics of Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital with 328 female volunteers meeting the study criteria. A questionnaire investigating demographic features along with Hospital Anxiety Depression Scale (HADS) to evaluate psychological condition, Body Image Satisfaction Scale (BISS), Social Physique Anxiety Scale (SPAS) and Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ) to evaluate body perception were applied. The NCSS 2007 software was used for the statistical analyses. The significance level was set to p0.05), whereas SPAS“expectation of negative evaluation”subscale scores among the postmenopausal women were significantly lower (p=0.021; p0.05). Postmenopausal women had significantly lower“body parts”subscale scores of BISS (p=0.049; p0.05), and also body perception evaluated with BISS-MBSRQ subscales does not differ with menopause, age, marital status, number of births, employment status, economic condition, chronic diseases and exercise (p>0.05). Conclusion: We found that women did not have a negative body perception generally and women did not perceive menopause as a threat for their body image. There was no difference between the pre- and post-menopausal groups in terms of depressive symptoms.